Linkovi

Pouke Abu Ghraiba


'Pouka Abu Ghraiba za sada je: što je vojnik nižeg ranga, to mu je veća razina odgovornosti', piše bostonski Christian Science Monitor, komentirajući stanje nastalo nakon poništenja suđenja vojnikinje Lynndie England. Suđenje od kojeg je vojska očekivala da će zatvoriti knjigu na godini srama i osuda američke vojske zbog bagdadskog zatvora Abu Ghraib, nije slijedilo predviđen tijek. Vojnikinja koja je postala fotografski simbol te sramote vjerojatno će još tjednima, ako ne i mjesecima, biti u fokusu novih vojnih pravničkih makinacija.

No, taj je slučaj, ističe bostonski list, uspio postići nešto drugo: pažnju javnosti preusmjerio je prema očevidnoj činjenici o tome tko se sučeljava s vojnim sudovima, a tko ne. Do sada, šest nisko-rangiranih vojnih dobrovoljaca vojska je kaznila zbog ponižavanja i torture iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu. No, premda je desetak istraga unutar Pentagona istaknulo 'sustavne probleme' u vođenju operacija u Iraku, iste te istrage nisu ustvrdile odgovornost više-rangiranih časnika niti dužnosnika, te je samo dvoje visokih časnika ukoreno, ali im nije suđeno.

Monitor navodi riječi jednog umirovljenog generala – doduše, neimenovanog na vlastiti zahtjev – po kojemu su se odgovornost i krivnja trebale tražiti na tri razine, jer su propisi o odgovornosti u vojsci vrlo jasni. U samoj vojsci, kažnjeni su samo počinitelji iz najniže razine. No, s civilne strane nevolje slijede i ostalim razinama: s jedne strane je Američka udruga za građanske slobode već podigla tužbe protiv visokih dužnosnika koji trebaju ponijeti teret odgovornosti: ministar obrane Donald Rumsfeld, general Ricardo Sanchez – koji je u vrijeme skandala bio na čelu svih američkih vojnih operacija u Iraku -, brigadni general Janis Karpinski, koja je izravno odgovorna za vojnu policiju u Abu Ghraibu, te pukovnik Thomas Pappas, koji je nadgledao vojna istivanja u Abu Ghraibu.

Drugu stranu civilnih nevolja predstavljat će Senatski odbor za oružane snage, koji već najavljuje još jedan krug ispitivanja i saslušavanja svjedoka o postupku unutarnjih istraga u Pentagonu. Monitor piše da je senator John McCain već imao mali verbalni okršaj s podtajnikom ministarstva obrane oko novog priručnika za istražitelje koji izravno zabranjuje korištenje metoda ispitivanja kakve su izazvale skandal oko Abu Ghraiba. Na tvrdnju podtajnika da nije bilo ništa neispravno u ranijim postupcima ispitivanjima, senator McCain mu je odgovorio: Dakle, nismo učinili ništa loše, ali obećavamo da to više nećemo činiti!

XS
SM
MD
LG