Linkovi

Europljani spremni na kompromis u sporu oko Airbusa i Boeinga (11/1/05) - 2005-01-10


Europska komisija izrazila je spremnost na traženje kompromisa u sporu sa Sjedinjenim Državama glede državnih subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing.

I Washington i Bruxelles podnjeli su pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji oko dotacija, međutim, niti jedna strana nije poduzela daljnji korak, te još uvijek nije zatraženo od panela da i sasluša njihove tužbe. Američki povjerenik za vanjsku trgovinu Robert Zoellick upozorio je da Washington ulaže ozbiljne napore u pokušaju ukidanja europskih zajmova Airbusu, te da, ukoliko ne dođe do napretka, Sjedinjene Države neće dugo čekati prije nego što poduzmu pravne mjere. Predsjednik europske komisije Jose Manuel Barrosso izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Luxemburgu da postoji način nadilaženja prijepora.

"od samog početka pokušavamo pronaći kompromisno rješenje. Spremni smo na dogovor. Naš trgovinski predstavnik, gospodin Peter Mandelson u kontaktu je sa svojim američkim kolegama, te pokušava pronaći rješenje," rekao je.

Sjedinjene Države žele da Europska unija ukine subvencije Airbusu ugovorene sporazumom iz 1992. Europska unija tvrdi da je spremna na ponovno razmatranje originalnih uvjeta sporazuma, međutim traži od Washingtona da preispita neizravne dotacija koje se pružaju američkom Boeingu kroz razvojene programe za istraživanje svemira kao i za vojne projekte koje financira američka vlada.

2003. Airbus je pretekao Boeing kao najveći svjetski proizvođač velikih putničkih aviona, a obje kompanije tvrde ta je ona druga primala nezakonite subvencije. Gospodin Barrosso također je izjavio da su u razdoblju globalizacije ovakvi prijepori očekivani, no da oni ne bi trebali imati i negativan učinak na transatlanske odnose u cijelini.

XS
SM
MD
LG