Linkovi

Kraj sporu oko Airbusa i Boeinga - u WTO?


Američko-europski spor u vezi s državnim subvencijama proizvođačima civilnih zrakoplova nastavit će se vjerojatno i nakon 11. travnja. Taj je datum bio postavljen kao rok za postizanje sporazuma o državnoj pomoći Airbusu odnosno Boeingu. Međutim, kako je rekao Robert Zoellick, zamjenik američke državne tajnice, pregovarači iz Sjedinjenih Država i Europske unije posljednjih tjedan dana nisu bili u kontaktu.

Posljednji krug pregovora o državnim subvencijama Airbusu odnosno Boeingu bio je prilično “vruć”. Robert Zoellick je bio pesimističan u vezi postizanja sporazuma do 11. travnja: "Na temelju mog posljednjeg razgovora s vanjskotrgovinskim predstavnikom Europske unije, Peterom Mandelsonom, mislim da nije vjerojatno da ćemo sporazum postići u zadanom roku."

U pokušaju da spriječe da ovaj spor dođe pred Svjetsku trgovinsku organizaciju, američki i europski pregovarači su u siječnju produžili rok za postizanje sporazuma. Sporazum se odnosi na postupno ukidanje državnih subvencija proizvođačima civilnih zrakoplova, europskom Airbusu i američkom Boeingu.

Do spora je došlo u listopadu prošle godine, kada su Sjedinjene Države Svjetskoj trgovinskoj organizaciji podnijele žalbu zbog toga što je Europska unija Airbusu dala zajam, za izgradnju novog divovskog zrakoplova tipa A350, koji će biti konkurencija najnovijem Boeingovom putničkom avionu dugog dometa – Boeingu 787.

Tvrtka Airbus postala je 2003. najveći svjetski proizvođač putničkih zrakolova, pretekavši Boeing.

Robert Zoellick, koji se nalazi na turneji po 14 država Europe, izjavio je u Budimpešti da bi poslovno natjecanje između dviju firmi bilo pravednije – a i u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije – kada bi Europska unija odustala od državne pomoći za nove tipove zrakoplova Airbusa. No, u Europi ne postoji politička volja da se odustane od ovakve subvencije – rekao je američki diplomat: "Neki predstavnici Airbusa izjavili su da im takva pomoć, za novi tip zrakoplova, treba. Prema našem mišljenju, u nekim krugovima u Europi postoje razlike u vezi ovakve državne pomoći za razvoj novog tipa aviona."

Europska unija je pak kritizirala Washington zbog toga što ne želi smanjiti pomoć koju daje Boeingu, u obliku poslovnih ugovora za gradnju vojnih zrakoplova kao i ugovora koji su vezani s istraživanjima u svemiru.

Inače, zamjenik državne tajnice Zoellick je u Budimpešti razgovarao s mađarskim ministrom vanjskih poslova Ferencom Somogyjem.

XS
SM
MD
LG