Linkovi

Nova otkrića o zlostavljanju u Guantanamu (21/12/04) - 2004-12-21


Agenti FBI-ja tijekom dvije godine su izvještavali pretpostavljene o zlostavljanjima zatvorenika u Guanatanamu, pišu "Washington Post" i "New York Times". U memorandumima svojim šefovima, agenti su opisivali kako su zatvorenici bili okovani za pod u fetalnom položaju i duže od 24 sata, ostavljani bez hrane i vode, te pušteni da defeciraju sami po sebi. U drugim izvješćima – koja su jučer objavljena, kako izvješćuje washingtonski list – agenti FBI-ja kažu da su bili svjedoci uporabi režećih pasa za zastrašivanje zatvorenika – što je suprotno ranijim tvrdnjama visokih dužnosnika Pentagona -, te da je jedan zatvorenik bio zamotan u izraelsku zastavu i izložen urnebesno glasnoj glazbi u nastojanju da ga se 'omekša' pred ispitivanje. Nekoliko agenata tvrdi i da su se vojni ispitivači pretvarali da su agenti FBI-ja u preventivnom pokušaju – kako su to interpretirali pravi agenti – prebacivanja krivnje ukoliko dođe do javnih optužbi o zlostavljanju zatvorenika.

Iz dokumenata – kojih se nakon sudskog postupka dokopala Američka unija za građanska prava - jasno se vidi da su neki od djelatnika Guantanama vjerovali da djeluju u skladu s ovlastima iz Washingtona. Jedan je agent čak spominjao izvjesni 'predsjednički nalog koji odobrava metode ispitivanja daleko strože od standardne prakse FBI-ja'. I Bijela kuća i FBI ustvrdili su jučer da takva naredba uopće ne postoji. No, jedan dopis, iz siječnja ove godine, kaže da je metodu pretvaranja vojnih istražitelja da su agenti FBI-a odobrio zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz.

I četvrti lijek protiv bolova izaziva povećani rizik od srčanih oboljenja, piše "New York Times". Lijek o kojem je riječ je Aleve, koji proizvodi Bayer, a nevolje nastupaju ukoliko se uzima više od propisane doze ili ga se uzima dulje od 10 dana bez konzultiranja liječnika. Do otkrića o rizičnosti Alevea i Celebrexa, koji proizvodi Pfizer, došlo se tijekom velike studije o uporabnosti tih lijekova u prevenciji Alzheimerove bolesti.

XS
SM
MD
LG