Linkovi

Pentagon tužen zbog navodnog mučenja članova 'alžirske skupine' u Guantanamu


U Bostonu su odvjetnici šest pripadnika takozvane "alžirske skupine" - od kojih su četvorica državljani Bosne i Hercegovine, a koji su zatočeni u američkoj vojnoj bazi Guantanamo - podnijeli tužbu saveznom sudu protiv američkog Ministarstva obrane i Ministarstva pravosuđa zbog odbijanja da objave informacije o "opasnom mučenju" spomenutih zatvorenika.

Tužba se temelji na informacijama dobivenim na temelju Zakonu o slobodi informacija, a pokrenuta je nakon što su odvjetnici, koji zastupaju spomenute zatočenike pro bono, odnosno na dragovoljnoj bazi, "…dobili šokantne informacije o mučenjima zatvorenika u Guantanamu od strane američkih snaga, uključujući i teška batinjanja koja su kod jednog zatočenika iz 'alžirske skupine' uzrokovala facijalnu paralizu. Zatvorenici su bili podvrgnuti i iritantnim kemijskim plinovima, zatim opetovanim guranjem glava u zahodske školjke…Zatvorenicima su uskraćena i vjerska prava …" - ovi navodi dio su posebnog priopćenja upućenog iz poznate bostonske odvjetničke tvrtke Wilmer-Cutler-Pickering-Hale and Dorr koja i zastupa pripadnike "alžirske grupe".

Odvjetnici su se odlučili na tužbu zbog toga što do sada nisu dobili odgovor na zahtijev kojeg su proslijedili američkoj vladi u rujnu prošle godine o stanju zatvorenika. Unatoč ponovljenim uvjeravanjima iz ministarstva obrane i ministarstva pravosuđa, tražene informacije nisu bile omogućene. Riječ je o informacijama o navodnim mučenjima u Guantanamu.

Jedan od odvjetnika, Robert Kirsch, kaže kako ministarstva obrane i pravosuđa "ne dopuštaju Amerikancima da znaju da postoje mučenja, maltretiranja i vjerska proganjanja i to u njihovo ime". Kirsch ističe da Ministarstvo obrane čak posjeduje i video snimke tih mučenja, ali ni jedan kadar nije nikada pokazan američkoj javnosti.

"Nešto očigledno nije u redu s našim sustavom čim su zatvorenici o kojima brinu Sjedinjene Države tako pretučeni da pate od facijalne paralize" - rekao je Avi Cover iz organizacije Human Rights First, koja štiti ljudska prava. On, isto tako, kaže "… da ministarstva obrane i pravosuđa moraju objasniti kako je došlo do tih zlostavljanja te moraju poduzeti akcije protiv počinitelja."

XS
SM
MD
LG