Linkovi

Na summitu u Burkini Faso, Hrvatska ušla u organizaciju frankofonih zemalja (28/11/04) - 2004-11-27


Čelnici frankofonskih zemalja završavaju danas summit u glavnom gradu Burkine Faso. Ova organizacija koja okuplja 51 zemlju članicu i deset promatrača pozvala je zaraćene strane u Obali Bjelokosti da osude nasilje te da se striktno pridržavaju mirovnog sporazuma dugovorenog uz posredovanje Francuske kako bi se ponovno uspostavila stabilnost u podijeljenoj zemlji. Na desetom summitu frankofonih zemalja u članstvo te organizacije primljena je Hrvatska u svojstvu zemlje promatrača. Poveznica članica jeste francuski jezik a s njime francuska kultura skupa s promicanjem društvenih vrijednosti simboliziranih najpoznatijom francuskom krilaticom "sloboda – bratstvo – jednakost". Frankofonija je osnovana 1973. godine, danas okuplja 49 članica i deset promatrača uz šest zemalja – gostiju, ili pola miliarde ljudi ili četvrtinu člaknica UN-a ili svakog desetog stanovnika Zemlje.

Pripadnost kulturno – povijesnom krugu francuskog jezika predstavljala je kriterij primanja za prve članice, Francusku, europske zemlje koje koriste francuski jezik (Belgiju, Švicarsku, Monako), Kanadu te nekadašnje francuske kolonije u Africi i Aziji.

Hrvatska je službeno počela kontakte s ovom organizacijom za posjeta predsjednika Stjepana Mesića Parizu u svibnju 2000. godine. Početkom ove godine, u veljači, podnesen je službeni zahtjev za članstvo, tom je prilikom ministar vanjskih poslova Miomir Žužul predao hrvatski dosje glavnom tajniku Frankofonije Abdouu Dioufu.

Ulazak u ovaj sustav primarno kulturne suradnje Hrvatskoj donosi novi kanala intenzivirane suradnje prema specifičnom dijelu EU. Istovremeno se računa na potporu širenju učenja francuskog jezika, što je također dio priprema za članstvo u Uniji. Frankofonija u ovome pomaže koristeći svoj godišnji proračun od 150 milijuna eura. Francuski je jezik, uz engleski, također službeni jezik NATO-saveza.

O utjecaju Frankofonije i značaju kojeg joj pridaje matična država jezika, Francuska, možda najbolje govori podatak da Međunarodna frakofonska televizija, TV5 emitira cjelodnevni program na francuskom jeziku, program se prikazuje u 150 milijuna domova u Europi, Africi i Južnoj Americi.

Punopravne članice organizacije su, osim Francuske, njezine bivše afričke i azijske kolonije te Kanada, Švicarska, Belgija ali i najsiromašnija europska država Moldavija i Rumunjska. Promatrači su od ranije Litva, Poljska, Slovenija, Slovačka, Češka, Makedonija i Albanija a s Hrvatskom status su na konferenciji šefova država i vlada Frankofonije u prijestolnici Burkine Fasso Ougadougouu dobili Armenija, Austrija, Gruzija i Mađarska.

Među šest zemalja – gostiju su bivša francuska kolonija Alžir te Vatikan.

XS
SM
MD
LG