Linkovi

Uzroci sindroma Zaljevskog rata mogli bi ostati zauvijek nepoznati (24/10/04) - 2004-10-24


Veterani Zaljevskog rata pate od više zdravstvenih problema od drugih pripadnika vojske, ali bi uzroci čitavog niza simptoma mogli ostati zauvijek nepoznanica, objavio je ovih dana jedan vodeći britanski znanstvenik.

Muškarci i žene, koji su služili u ratu 1990-1991, u Perzijskom zaljevu, 20 posto češće pate od glavobolja, umora i bolova, ali ne obolijevaju od raka niti od srca u većem postotku od drugih pripadnika vojske.

«Nema nikakve sumnje da se s njima nešto dogodilo,» objavio je na tiskovnoj konferenciji profesor Simon Wessely, s londonskog King's Collegea. No, voditelj ekipe za istraživanje sindroma Zaljevskog rata kaže da pogoršanje zdravlja tih veterana najvjerojatnije nije nova bolest, niti je prouzročeno samo jednim uzrokom.

Višestruka cijepljenja, izloženost pesticidima, dimu ogromnih požara na naftnim poljima, stresu, te organofosfatima – kemijskim spojevima za koje je dokazano da utječu na ljudski živčani sustav -, navedeni su kao mogući uzroci bolesti.

S druge strane, profesor Mark Peakman, imunolog na Medicinskom fakultetu Guy's, King's & St. Thomas, u Londonu, kaže da je ljudski imunološki sustav više nego sposoban nositi se s višestrukim cijepljenjima unutar kratkog vremenskog razdoblja.

Premda cijepljenja mogu izazvati lokalnu reakciju, do sada nisu nađeni dokazi koji bi ih povezali sa simptomima sindroma Zaljevskog rata.

Profesor David Ray, sa Sveučilišta Nottingham, dvoji da bi uzrok mogla biti izloženost opasnim kemijskim spojevima u pesticidima i insekticidima. «Simptomi ne naliče na one kod kemijskog trovanja,» komentirao je taj stručnjak.

Profesor Wessely i njegovi kolege održali su tiskovnu konferenciju uoči objavljivanja izvješća neovisne britanske istrage o sindromu Zaljevskog rata, a dan nakon što je objelodanjeno izvješće skupine američkih liječnika i veterana. Oni smatraju da izloženost neurotoksičnim spojevima bolje objašnjava simptome sindroma Zaljevskog rata nego stres ili psihijatrijske bolesti.

XS
SM
MD
LG