Linkovi

Turska i pregovori o pristupu EU (13/10/04) - 2004-10-13


Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, preporučilo je pokretanje razgovora u učlanjenju Turske u uniju. Čelnik komisije na odlasku Romano Prodi izjavio je: "Turska je očigledno dostigla razinu u skladu s europskim standardima ili će ih uskoro dostići, kada novi kazneni zakon, koji je upravo usvojen, stupi na snagu." Prodi je kazao da Europska unija odgovara na turske reforme.

"Naš je odgovor pozitivan, što se tiče kriterija i pokretanja pregovora. No, kažemo "da" s određenim ogradama," rekao je.

U izvještaju Europske komisije kaže se da bi pregovori o članstvu u Uniji mogli biti privremeno obustavljeni, ukoliko Turska popusti u ispunjavanju svojih obveza na planu ljudskih prava. Taj se propis odnosi na sve buduće aspirante za članstvo u Europskoj uniji. Povjerenik za proširenje Unije Guenther Verheugen izjavio je da će trebati vremena da bi Turska uvela standarde Unije.

"U Turskoj se treba odvijati proces reformi kako bi se Turska mogla smatrati stabilnom zemljom zasnovanom na istim vrijednostima kao i Europska unija i čvrsto ukorijenjenom u zapadni svijet," kazao je Verheugen.

Europski čelnici moraju odobriti preporuke komisije, a tim bi se pitanjem trebali pozabaviti na sastanku u prosincu. Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul rekao je: "Ovo je povijesna odluka za Tursku i Europu. Europska komisija donijela je preporuku koju je trebala donijeti."

Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da je preporuka Europske komisije dobra vijest.

"Što se nas tiče, pozdravljamo odlučnu predanost Turske da nastavi s reformama dok traje proces pridruživanja Uniji. Pozdravljamo pozitivnu preporuku Unije o Turskoj," izjavio je Ereli.

Sjedinjene Države već dugo podržavaju tursko učlanjenje u Europsku uniju i pozdravile bi odluku čelništva Unije na sastanku u prosincu da se postavi što raniji rok za početak razgovora o pristupu.

XS
SM
MD
LG