Linkovi

Molekularni kompjutor za liječenje raka (29/4/04) - 2004-04-29


Znanstvenici su razvili mikro-kompjutor koji bi jednoga dana mogao omogućiti liječnicima da liječe rak i druge bolesti "iznutra" u samom tijelu. Ova naprava molekularnih dimenzija zapravo je tekuća mješavina sintetske DNA i enzima, te bi trebala otkriti kemijske znakove bolesti i proizvoditi odgovarajuće lijekove. Ehud Shapiro iz izraelskog Znanstvenog instituta Weizmann, koji je predvodio ekipu kompjutorskih stručnjaka i biokemičara koji su razvili mikro-kompjutor, kažu da će sljedeći korak biti pakiranje kompjutora kako bi mogao funkcionirati u kompleksnoj kemijskoj mješavini tijela. "Suočavamo se s velikim problemima i nemamo jasnog načina da ih riješimo," rekao je gospodin Shapiro, govoreći o svojoj novoj napravi, koja je opisana u najnovijem izdanju časopisa "Nature".

Molekularni kompjutori postoje tek nekih desetak godina. Umjesto na mikročipove i procesore, oslanjaju se na sposobnost DNA da pohranjuje informacije. Enzimi očitavaju kemijske sekvence na DNA na isti način koji kompjutoru omogućuje da izvodi matematičke operacije. Stručnjaci kažu da bi molekularni kompjutori mogli postati vrlo snažni, s obzirom da DNA ima ogroman potencijal za pohranjivanje informacija. Memorijska snaga jednog bilijuna CD-ova mogla bi biti pohranjena u nekoliko grama sušene DNA.

U budućnosti, liječnici bi mogli injekcijom ubrizgati bilijune molekularnih kompjutora u organizam pacijenta. Kompjutor bi otkrivao rak prateći koncentracije pojedinih molekula. Ukoliko bi otkrio rat, ispustio bi druge molekule koje bi natjerale stanice raka na samouništenje. Za razliku od svojih prethodnika, ovakvi bi kompjutori bili autonomni i ne bi im trebao nikakav nadzor.

XS
SM
MD
LG