Linkovi

I ustavom protiv istospolnih brakova? (26/2/04) - 2004-02-25


Nakon što je predsjednik George Bush jučer objavio da podržava amandman na američki Ustav kojim se zabranjuju istospolni brakovi, rasprave o tom pitanju još su se više intenzivirale. Mnogi vjeruju da bi homoseksualni brakovi mogli vrlo lako postati i središnje pitanje ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

Izrazivši podršku ustavnom amandmanu o zabrani homoseksualnih brakova, predsjednik Bush je zauzeo središno mjesto u vrlo žustroj javnoj raspravi. "Mora se čuti glas naroda. Aktivistički sudovi ostavljaju ljude samo s jednom solucijom. Ako želimo spriječiti da se definicija braka promijeni zauvijek, naša zemlja mora usvojiti ustavni amandman koji će ga zaštiti" - rekao je George Bush.

Buckel: Predsjednikova izjava ima učinak atomske bombe

Ova predsjednikova objava izazvala je brze i žestoke negativne reakcije od strane organizacija koje se zalažu za prava homoseksualaca. David Buckel, odvjetnik Zaklade za obranu pred sudom Lambda, je izjavio: "Za obitelji kojima mi pružamo pomoć, ova predsjednikova izjava imat će učinak atomske bombe. Ova izjava bi mogla u potpunosti izbrisati rezultate njihovih napora da ostvare jednakost."

Najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje da nešto više od polovice Amerikanaca podržava ustavni amandman koji bi zabranio brak osoba istog spola. Tvrtka Gallup objavila je da 51 posto ispitanika podržava usvajanje amandmana, dok ih je 45 posto protiv.

Do predsjednikove izjave dolazi nakon intenzivne aktivnosti vezane uz istospolne brakove po cijeloj zemlji. Očekuje se da će se u svibnju u saveznoj državi Massachusetts početi izdavati dozvole za takva vjenčanja, na zahtjev Vrhovnog suda te države. U San Franciscu se ovaj mjesec već vjenčalo preko tri tisuće i dvjesto homoseksualnih parova. Među njima bila je i ova žena koja kaže da se društvo nema čega bojati zbog toga što homoseksualci stupaju u brak: "Do trenutka kad će se ustavni amandman pojaviti pred ljudima, svi naši brakovi već će biti legalani nekoliko godina i ljudi će vidjeti kako nemaju razloga da se toga boje."

Sheldon: Homoseksualci čine što god žele

Ovo će pitanje jamačno postati jedna od glavnih tema ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Vodeći kandidat Demokratske stranke i senator iz Massachusettsa John Kerry tvrdi da se predsjednik poigrava Ustavom, jer ima političkih problema i boji se da će izgubiti na izborima.

Istovremeno predsjednikovu odluku da podrži amandman o zabrani istospolnih brakova pozdravljaju konzervativne organizacije, koje već nekoliko mjeseci traže predsjednikovu podršku. Velečasni Louis Sheldon osnivač i predsjednik organizacije Koalicija za tradicionalne vrijednosti, kaže: "Homoseksualci imaju slobodu da čine što god žele. Međutim, nemaju slobodu da ukradu instituciju koja postoji od pamtivijeka i nazovu je homoseksualnim brakom."

Usvajanje ustavnog amandmana - zahtjevan pothvat

Anketa javnog mnijenja pokazuju da se većina Amerikanaca protivi homoseksualnim brakovima, često u omjeru 2 naprama 1. Savezna vlada i najmanje 38 saveznih država donijeli su različite zakone i amandmane kojima se zabranjuje priznavanje istospolnih brakova. U Vermontu, priznaju se građanske zajednice homoseksualaca i lezbijki, a nekoliko država donijelo je propise kojima se istospolnim partnerima jamče određena prava.

Konzervativni čelnici u Sjedinjenim Državama vjeruju da će pitanje homoseksualnih brakova koristiti predsjedniku Bushu, kao i drugim republikanskim kandidatima, na izborima u studenome. Međutim, čak i pristaše amandmana priznaju da će njegovo usvajanje biti vrlo zahtjevan zadatak. Da bi postala ustavni amandaman ovu zabranu mora prihvatiti dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu i u Senatu, kao i tri četvrtine od 50 saveznih država – što je proces koji će najvjerojatnije trajati godinama.

XS
SM
MD
LG