Linkovi

Granić: Pogrešna vanjska politika oko gospodarskog pojasa (28/9/03) - 2003-09-28


Hrvatska Vlada je između dvije vatre: stajališta Europske komisije da ne širi jurisdikciju na Jadranu prije Venecijanske konferencije i očekivanja domaće javnosti da će ispuniti ljetošnje obećanje i proglasiti gospodarski pojas.

Nakon prošlotjednog stajališta Bruxellesa da Hrvatska ne treba širiti svoju jurisdikciju na Jadranu prije Venecijanske konferencije koncem studenog ove godine, a potom i pisma predsjednika Europske komisije Romana Prodija hrvatskoj Vladi s istim porukama, pozicija hrvatske Vlade prilično je nezavidna. U Račanovoj se vladi očito nisu nadali da će Europska komisija biti nesklona prema hrvatskoj najavi separatnog proglašenja gospodarskog pojasa na moru. Za konac studenog u Veneciji je zakazana konferencija Europske unije na kojoj bi se trebala usvojiti zajednička politika Europske unije o ribarenju na Mediteranu.

Iako Hrvatska nije članica Europske unije, Bruxelles joj poručuje da ne radi ništa što bi iskakalo iz Europskih pravila o ribarenju na Mediteranu, a pogotovo da to ne čini bez pune suglasnosti zemalja susjeda na moru.

Bivši ministar vanjskih poslova i današnji predsjednik oporbenog Demokratskog centra, Mate Granić, tvrdi da je ovakav razvoj događaja vezan uz stav Bruxellesa i susjedne Italije posljedica posve pogrešne hrvatske vanjske politike. Granić objašnjava da je redosljed koraka hrvatske vanjske politike morao biti posve drukčiji.

"Ako je Hrvatska vlada željela proglasiti gospodarski pojas onda je trebala tihom diplomacijom istražiti što Europska komisija misli o tome, ili je trebala proglasiti gospodarski pojas u roku od dva do tri dana rasprave u Hrvatskom saboru i nakon toga dati zadaću hrvatskoj diplomaciji da na temelju međunarodnog prava, na temelju konvencije o pravu mora iz 1982. godine, brani hrvatske stavove, izjavio je Granić.

"Ovako kako je postupila Hrvatska vlada, a to znači da je najprije nagovijestila što želi pa je onda počela javne pregovore s Italijom i Slovenijom, ne bi napravila nikakva diplomacija. To je samo dalo vremena Italiji, koja je jedna velika moćna europska zemlja s dobrom diplomacijom i velikim interesima u Jadranu, s najjačom ribarskom flotom i snažnim, organiziranim ribarima koji neće nikad sa simpatijama gledati na proglašavanje gospodarkog pojasa, te Sloveniji, zemlji koja uporno traži teritorijalni izlaz na otvoreno more. To je velika greška ove vlade i neoprostiva greška ove vlade. Ovako, nije ništa dobila. Lobiranjem kroz mjesec dana Italija i Slovenija su dobili jednu preporuku Europske komisije i pismo Romana Prodija. Očito je da ova vlada nema više kredibiliteta da riješi to pitanje," rekao je Granić.

Stav Europske komisije da Hrvatska ne širi svoju jurisdikciju na Jadranu bez suglasnosti svojih susjeda, slovenska diplomacija shvaća kao svoju veliku pobjedu u polemici s Hrvatskom oko gospodarskog pojasa. Do sredine listopada, kad bi trebala završiti zadnja saborska sjednica prije izbora, postat će jasno kakav će izlaz iz nastale situacije smisliti hrvatska Vlada.

XS
SM
MD
LG