Linkovi

Prikrivana izvješća CNN-a (15/4/03) - 2003-04-15


CNN-ova kampanja dezinformiranja” – naslov je jednog od uvodnika u kojima današnji američki listovi oštro kritiziraju priznanje te televizijske mreže da je svjesno prikrivala neka od izvješća iz Iraka. Cijeli je “slučaj” započeo s prošlotjednim člankom koji je za New York Times napisao direktor informativnog odjela CNN-a Eason Jordan. On je, naime, priznao da je tijekom trinaest boravaka u Iraku u zadnjih deset godina saznao mnoge stvari koje nisu objavljene zbog drugih interesa tog medijskog diva.

Jedan od kamermana CNN-a - inače, irački državljanin – svojedobno je otet i mučen elektroškokovima. Izvještaj o tome nije se pojavio, kao što je svjesno prikrivena i informacija o planiranom oružanom napadu na ured CNN-a u sjevernom Iraku. Direktor informativnog odjela te kuće - Eason Jordan – obrazložio je šutnju tadašnjom namjerom da se zaštite lokalni uposlenici, te da se ne dovedu u opasnost novinari u bagdadskom uredu …

Današnji Washingtom Post , međutim, potpuno odbacuje takvo obrazloženje, optužujući CNN sljedećim riječima: “ Ukoliko CNN nije do kraja izvještavao o onome što je znao o basističkom režimu i ako je svoje izvještaje namjerno ublažavao i lakirao, to bi moglo poslužiti kao objašnjenje razloga zbog kojih se u arapskom svijetu i drugdje Saddamov režim nije doživljavao onoliko surovim kakav je, u stvari, bio.”

Washingtom Post uvažava činjenicu da se svaka novinska kuća i svaki izvještač koji rade u totalitarnoj državi nalaze pred vrlo teškim i moralno osjetljivim odlukama, s obzirom da je vrlo tanka crta između “legitimne suradnje” s vlastima i “otvorene kolaboracije” s njima.

Drugi washingtonski list – Washington Times – zaključuje svoj današnji uvodnik riječima: “Nijedan pažljivi gledatelj ne može imati povjerenja u CNN-ovo izvještavanje iz inozemstva.” List tu tvrdnju temelji na ocjeni da je CNN-ovo pokrivanje Iraka u velikoj mjeri bilo pod utjecajem želje da se ostane u u milosti Saddama Husseina, kako bi se od njega dobio intervju. U napadu na vodeću kablovsku televizijsku kuću, Washington Times prenosi priču od prije deset godina kada je tadašnji izvjestitelj Peter Collins bio svjedok pregovora CNN-ovog direktora i iračkog zamjenika premijera Tariqa Aziza, te drugih dužnosnika. Tada je, navodno, prvi čovjek CNN-a – moleći za intervju sa Saddamom Husseinom - ponudio Iračanima da njihov čelnik, bez upadica i reklama, cijeli sat govori za CNN. Ta je televizuijska kuća – optužuje uvodničar Washington Timesa – “zamagljivala istinu o Iraku” samo da bi došla do intervjua sa Saddamom Husseinom.

XS
SM
MD
LG