Linkovi

Za masakr u Srebrenici 'krivi' nizozemski homoseksualci?


Prema umirovljenom generalu Johnu Sheehanu, nizozemska mirovna postrojba koja je 1995. bila u tom istočno-bosanskom mjestu nije bila spremna spriječiti krvoproliće, među ostalim, i zbog toga što u nizozemskoj vojsci homoseksualci otvoreno služe već desetljećima.

U Sjedinjenim se Državama ponovno vodi rasprava o tome treba li vojnicima homoseksualne orijentacije dopustiti da otvoreno služe u oružanim snagama. Mišljenja o tom problemu različita su, i u vojsci, a i u javnosti. Na jučerašnjem svjedočenju u jednom odboru Senata Sjedinjenih Država, jedan je umirovljeni general američkih marinaca svoje mišljenje da to ne treba dopustiti potkrijepio - masakrom u Srebrenici. Prema njemu, nizozemska mirovna postrojba koja je 1995. bila u tom istočno-bosanskom mjestu nije bila spremna spriječiti krvoproliće, među ostalim, i zbog toga što u nizozemskoj vojsci homoseksualci otvoreno služe već desetljećima. Kako ćemo čuti u prilogu Michaela Bowmana, nakon te izjave rasplamsala se rasprava, a reagiralo je i nizozemsko Ministarstvo obrane.

Umirovljeni marinski general John Sheehan zapovijedao je američkim snagama u regiji Atlantika a sredinom devedesetih bio je zapovjednik svih snaga NATO saveza. Govoreći na svjedočenju u Odboru Senata za oružane snage, John Sheehan je rekao da će u oružanim snagama doći do dubokih podjela te da će biti ugrožena borbena spremnost i jedinstvo svake postrojbe – ukoliko se homoseksualcima dopusti da otvoreno služe u vojsci.

Na pitanje senatora Carla Levina, jesu li i druge zemlje, poput Britanije i Izraela – u kojima je zabrana ukinuta - iskusile takve negativne posljedice, Sheehan je odgovorio potvrdno. Naveo je primjer Nizozemske, koja je – kako je rekao - zabranu ukinula odmah po svršetku Hladnog rata. "Izjavili su da je došlo vrijeme da se iskoriste blagodati mira te su svjesno krenuli u reorganizaciju svoje vojske. Među ostalim, homoseksualcima je dopušteno da otvoreno služe. Posljedica toga je bila da nizozemska vojska nije bila spremna za ratovanje" - rekao je Sheehan.

Zapravo, Nizozemska je bila jedna od prvih zemalja koja je ukinula tu zabranu, čak i prije raspada Sovjetskog saveza. John Sheehan je svoju tvrdnju da nizozemska vojska nije spremna za rat potkrijepio masakrom u Srebrenici, gdje su bosanski Srbi u ljeto 1995. poubijali nekih osam tisuća Bošnjaka.

Senatora Carla Levina, demokrata iz Michigana, ova je generalova tvrdnja šokirala. On je Johna Sheehana pitao jesu li mu to rekli nizozemski kolege – da je do masakra došlo zbog toga što su u Srebrenici bile postrojbe u kojima su otvoreno služili homoseksualci. John Sheehan je rekao da su mu rekli da je to bio 'jedan od problema.'

Upitani za komentar, nizozemski vojni dužnosnici također su bili vrlo začuđeni. Glasnogovornik nizozemskog Ministarstva obrane Roger van de Wetering, izjavio je za Glas Amerike da su te izjave 'potpuna glupost' te da mu je teško vjerovati da jedan general može reći tako nešto. Dodao je da nikad nije čuo ovakve tvrdnje, od nikoga, niti u Nizozemskoj a niti drugdje.

Mnogi povjesničari, međutim, tvrde da su nizozemski mirovnjaci u Bosni i Hercegovini bili nedovoljno spremni za misiju – i zbog toga što nisu imali prikladnu opremu, a i zbog mandata Ujedinjenih naroda koji ih je ograničavao.

Svjedočenje u Senatu održano je dva mjeseca nakon poziva predsjednika Obame da se ukine zakon prema kojem u vojsci homoseksualci mogu služiti, ali jedino ako svoju seksualnu orijentaciju drže strogo za sebe. Nakon predsjednikova poziva, mnogi vojni zapovjednici i visoki civilni dužnosnici Ministarstva obrane izrazili su podršku ukidanju zakona. Ima i onih koji su iskazali protivljenje, no rekli su da su spremni provoditi zakon kakav on bio.

XS
SM
MD
LG