Linkovi

Okrugli stol o ratifikaciji sporazuma o hrvatsko-slovenskoj granici na moru (4/9/01) - 2001-09-04


Danas su stručnjaci i predstavnici parlametarnih stranaka, s izuzetkom vladajućeg SDP-a, koji se nije ni pojavio, bili jednoglasni u ocjeni da je parafirani sporazum o granici izmedju hrvatskog premijera Ivice Račana i slovenskog Janeza Drnovšeka izrazito nepovoljan za Hrvatsku.

Bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji, a sada istaknuti član HNS-a Ivica Maštruko, koji je dosta upoznat s pregovorima, se pita: "Smatrao sam i još uvijek danas smatram da ne mora crta razgraničenja u samom ovom dijelu Piranskog zaljeva dole ići sredinom, već da bi bilo logično da na karti bude ucrtan i veći dio Slovenije. Međutim, ne mogu razumjeti da se u ovom ugovoru, sporazumu koji je parafiran i koji je dogovoren izmedju premijera Račana i predsjednika slovenske vlade Drnovšeka, pravi ustupak od 120 kvadratnih kilometara i 46 plus ovaj koridor. Na takve ustupke, jedna država u pregovaranjima, ma koliko koncilijentna, ma koliko dobrohotna bila, mislim da ne može pristati."

Organizator današnjeg okruglog stola, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, drži da parafirani sporazum nema primjera u diplomatskoj praksi, a samo parafiranje je uveliko otezalo moguću međunarodnu arbitražu. Hrvatska je Sloveniji ucinila veliki ustupak, drži profesor međunarodngo prava Vladimir Ibler, a profesor Davorin Rudolf kaže da se u otvorenim pitanjima Sloveniji ne mogu dati ustupci davanjem teritorija već graničnim režimom.

Ivica Mastruko zato predlaze: "da se za slijedećih deset godina oko definiranja granice na moru rasprave zamrznu, da se uvažava status quo, a to znači, uz primjenu ovog najliberalnijeg režima plovidbe i kontrole granice, koji se inače primjenjuje u ljetnim mjesecima, uvijek kao privremeni sporazum, dakle, najliberalniji režim plovidbe, koji se primjenjuje ljeti, te uz primjenu sporazuma o pograničnom prometu i suradnji.

Ivica Rozic iz Hrvatske stranke prava je pokusao i proniknuti u razloge slovenskog inzistiranja na ratifikaciji. "Razlozi Slovenije su ti što Slovenija nece ući, ponavljam, nece uci u Europsku uniju dok ne riješi svoje granice, sasma sigurno. Povezano, naravno sa Schengenskim sporazumom, jer tako provodi Schengenski sporazum tamo gdje ne postoje granice." Gotovo svi sudionici današnjeg skupa smatraju da tekst ponuđenog sporazuma ne treba ratificirati u hrvatskom Saboru. Saznajemo također da se ratifikaciji sporazuma protive i sve stranke vladajuće koalicije s izuzetkom Racanovog SDP-a.

XS
SM
MD
LG