Linkovi

Izrael uznemiren zbog iranskog nuklearnog programa


Izrael uznemiren zbog iranskog nuklearnog programa
<!-- IMAGE -->

Posljednjih nekoliko godina Izrael tvrdi da Iran predstavlja ozbiljnu prijetnju po tu državu, a nije odbačena mogućnost izraelskog preventivnog napada na iranska nuklearna postrojenja. Teheran se proglasio 'nuklearnom državom', negirajući međutim da radi na obogaćivanju urana radi proizvodnje oružja. Zbog neuspjeha zapadnih zemalja da uvjere Iran da prestane razvijati svoje nuklearne mogućnosti među izraelskim čelnicima raste uznemirenost, a vlada je podijeljena oko toga treba li napasti ili prednost dati diplomaciji.

Zeev Raz ponosan je što je predvodio izraelski zračni napad bombarderima F-16 pri uništavanju nuklearnog postrojenja blizu Bagdada. Taj umirovljeni časnik ratnog zrakoplovstva kaže da su Iračani pružili slab otpor:

"Kada smo se približili reaktoru vidjeli smo na radaru da nema zrakoplova oko Bagdada, da ih nema u blizini reaktora. Svaki od nas je pomislio da radar nije ispravan. Bilo je i previše dobro da bi bilo istinito“.

U lipnju 1981.godine bila je potrebna jedna misija i manje od jednog sata da se uništi nuklearni program Saddama Husseina, za kojeg su Izraelci vjerovali da bi ga Iračani mogli koristiti u napadu na židovsku državu.

Sada, kada iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad govori o uništenju Izraela i kada Iran razvija svoje nuklearne kapacitete, Izraelci vjeruju da je egzistencija njihove države ponovno ugrožena. Za nedavnog boravka u Bijeloj kući, premijer Benjamin Netanyahu je rekao:

„Najveća opasnost s kojom smo sučeljeni je razvoj iranskih nuklearnih vojnih kapaciteta“.

I drugi se Izraelci slažu s tom tvrdnjom. Yakov Amidror je umirovljeni general i negdašnji čelnik izraelske vojne obavještajne službe. Smatra da Izrael ne može ignorirati predsjednika Ahmedinejada:

„Njegova ideologija ne priznaje pravo na postojanje židovske države na Srednjem istoku. Mislim da zbog našeg iskustva trebamo vrlo ozbiljno shvatiti Ahmedinejadove poruke“.

<!-- IMAGE -->

Ehud Barak, izraelski ministar obrane, opetovano je upozorio da ne isključuje nijedna opciju, uključujući i zračne napade na iranska nuklearna postrojenja. Ima i mišljenja da bi Izrael mogao čekati predugo čime daje priliku Iranu da razvije sporni program. Prema procjeni nekih Izraelaca Teheran bi mogao proizvesti nuklearnu bombu u roku od godinu dana. Negdašnji pilot Zeev Raz kaže daje Iran, na mnogo načina, znatno opasniji izazov nego što je to bio Irak prije 29 godina.

„Iranski projekt je razasut posvuda po zemlji, a govorimo o velikom području, koja je veća od Iraka. Sve se nalazi na većoj udaljenosti, a mnogi od mogućih ciljeva ukopani su duboko pod zemljom, čak ispod planina“.

Pitanje je bi li zračni napad bio dovoljan da se unište iranska nuklearna postrojenja. Yakov Amidror kaže da je odgovor – očigledan:

„Odgovor je jasan i glasi – ne! Cijeli ovaj problem s Iranom, izazov koji ta zemlja predstavlja na međunarodnoj sceni, nešto je što s čim se Izrael ne može nositi. Taj problem moraju riješiti sami Iranci koji trebaju odlučiti kakvu vrstu vlade žele imati“.

Izraelci se nadaju da će do unutrašnjih promjena u Iranu doći radi novih međunarodnih sankcija tako da Tel Aviv agresivno lobira za njihovo uvođenje. Za posjeta Njemačkoj, prošlog mjeseca, izraelski predsjednik Shimon Peres govorio je u tamošnjem parlamentu:

„Izrael se identificira s milijunima Iranaca koji izražavaju revolt protiv diktature, nasilja i fanatičnog režima koji prijeti nuklearnim uništavanjem i time predstavlja opasnost po cijeli svijet“.

Umirovljeni izraelski pilot Zeev Raz smatra da bi njegova zemlja trebala nastaviti s pritiscima za uvođenje strožih sankcija i kaže da ne postoje jamstva za uspjeh kakav je izraelski zračni napad polučio u Iraku 1981.godine:

„Uspjeli smo iznenaditi Iračane, nije bilo taktičkih problema i sve je bilo dobro isplanirano. Napad je izveden savršeno. Uz to – imali smo sreće. Ukoliko pođemo na Iran možda nas neće ponovno poslužiti sreća.“

Izraelci se nadaju da će doći do promjene režima u Iranu ili da će zbog straha od te mogućnosti sam režim odustati od nuklearnih ambicija. Do tada, sve su opcije - uključujući i zračni napad - otvorene.

XS
SM
MD
LG