Linkovi

Tko je glavni u Iranu - Revolucionarna garda ili vrhovni ajatolah?


Tko je glavni u Iranu - Revolucionarna garda ili vrhovni ajatolah?
Tko je glavni u Iranu - Revolucionarna garda ili vrhovni ajatolah?
<!-- IMAGE -->

Iran je oštro reagirao na izjave američke državne tajnice Hillary Clinton koja je rekla da ta država postaje vojna diktatura. Iranski vrhovni vjerski vođa Ajatolah Ali Hamnei optužio je gospođu Clinton da širi laži a za Sjedinjene Države je rekao da 'pretvaraju regiju u skladište oružja'. No, kako javlja Ravi Khana, tvrdnju šefice američke diplomacije podržalo je nekoliko washingtonskih analitičara.

<!-- IMAGE -->

Iranska revolucionarna garda osnovana je 1979. godine kako bi od šahove vojske štitila islamsku revoluciju koju je pokrenuo ajatolah Homeini. Američka državna tajnica Hillary Clinton nedavno je izjavila da garda 'svojom djelatnošću čini Iran ranjivim', pogotovo kada se u obzir uzmu predložene sankcije zbog iranskog obogaćivanja urana. Gospođa Clinton o tome je govorila tijekom nedavnog posjeta Perzijskom zaljevu.

"Izgleda da se prostor za donošenje odluka vjerskih i političkih vođa smanjuje, a Revolucionarne garde širi" - rekla je Hillary Clinton.

<!-- IMAGE -->

Iranska revolucionarna garda posljednjih je godina akumulirala znatnu političku i ekonomsku moć. Većina članova vlade predsjednika Ahmadinedžada pripadnici su Revolucionarne garde. Neki stručnjaci za Iran kažu da je garda ojačala utjecaj zbog toga što je upravo ona suzbila ulične prosvjede protiv reizbora predsjednika Ahmadinedžada. Novinar Afshin Molavi iz Zaklade Nova Amerika u Washingtonu kaže: "Iranska revolucionarna garda pobjednik je postizbornog nasilja. U proteklih deset godina, Revolucionarna garda osvajala je sve više vlasti."

Državna tajnica Clinton položaj Garde u Iranu opisala je ovako: "Oni su duboko uključeni u komercijalne, poslovne i investicijske aktivnosti. Oni su vlasnici velikih institucija – na primjer, jednu zračnu luku. Mnogo toga što rade izaziva zabrinutost."

<!-- IMAGE -->

Ken Katzman iz istraživačkog ureda američkog Kongresa ne smatra međutim da je Garda ozbiljan problem jer ona samo slijedi naređenja vrhovnog vjerskog vođe: "Oni su učinili sve što je vrhovni vjerski vođa od njih tražio. Nema dokaza da je Garda uradila bilo što što vrhovni vjerski vođa nije želio."

Afshin Moslavi se slaže. On kaže da je trenutno čelništvo Garde na strani vrhovnog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Hamneia. On dodaje da bi moguća razilaženja unutar garde mogla odrediti budućnost zemlje: "Hoće li biti članova Revolucionarne garde koji će se usprotiviti trenutnom čelništvu? Takva vrsta institucionalnih razilaženja mogla bi biti vrlo važna za daljnji razvoj događaja."

Neki analitičari predviđaju da će Revolucionarna garda učvrstiti vlast te da bi konačni sukob mogao biti između garde i pripadnika mlađe generacija koja sada čine 60 posto stanovništva Irana.

XS
SM
MD
LG