Linkovi

Iran započeo daljnje obogaćivanje urana


Iran započeo daljnje obogaćivanje urana
Iran započeo daljnje obogaćivanje urana
<!-- IMAGE -->

Iran je priopćio da je započeo s daljnjim obogaćivanjem urana, što je korak za koji zapadne zemlje vjeruju da treba biti popraćen sankcijama. Iranski diplomat Ali Asghar Soltanieh izjavio je da je obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju o najnovijoj odluci njegove vlade.

"Agenciji sam prenio namjeru vlade Islamske Republike Iran da započne sa svojim obogaćivanjem urana do 20 postotne čistoće, ponavljam 20 posto, kako bi se proizvelo gorivo potrebno za istraživački nuklearni reaktor."

Iransko ministarstvo vanjskih poslova stalo je u obranu odluke o obogaćivanju urana priopćivši da se radi o dijelu mirovnog nuklearnog programa.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehman-Parast tvrdi da obogaćivanje urana nije u suprotnosti s planom o iranskom isporučivanju urana na obogaćivanje u inozemstvo. Kako je rekao, Teheran je spreman na razgovor o tom pitanju ukoliko su „suprotne“ strane spremne. Te suprotne strane, naročito Sjedinjene Države, zalažu se za kažnjavanje Irana zbog daljnjeg obogaćivanja njegovih zaliha urana umjesto da prihvati ponudu o obavljanju tog procesa u inozemstvu.

Naime, Međunarodna agencija za atomsku energiju predložila je da se iranski uran uputi u Rusiju i Francusku na obogaćivanje i pretvaranje u šipke goriva za reaktor u Teheranu. Na taj način bili bi onemogućeni, barem za neko vrijeme, bilo kakvi planovi Irana da se domogne nuklearnog oružja. Teheran odbacuje tvrdnje da njegov program ima vojnu komponentu.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane objavio je da Sjedinjene Države pokušati uvesti nove sankcije protiv Irana u sljedećih nekoliko tjedana. Francuska, još jedna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, zalaže se za snažniju akciju. Čak su i ruski dužnosnici izrazili volju da razmotre još jedan, četvrti krug sankcija protiv Irana.

No Kina, koja ima pravo veta, poziva na dodatnu diplomaciju. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu izrazio je nadu da će sve strane uključene u ovo pitanje raditi na unapređivanju „dijaloga i pregovora“. Kina, koja ima snažne poslovne veze s Iranom, odavno se protivi uvođenju dodatnih sankcija.

Iranski diplomat Soltinieh kaže da Teheran ima druge opcije koje bi Međunarodna agencija za atomsku energiju mogla razmotriti. U ovom trenutku nije jasno može li Teheran obogatiti uran sa sadašnjih pet posto na 20 posto koliko je potrebno za reaktor. Iranski dužnosnici tvrde da ovaj proces nadgledaju inspektori Ujedinjenih naroda. Znanstvenici kažu da ukoliko Iran procesuira uran na 20 postotnu čistoću daljnja gradacija do kakvoće potrebne za nuklearno oružje ne bi bila više toliko teška.

XS
SM
MD
LG