Linkovi

Iran spreman na slanje svog urana u inozemstvo?


Iran spreman na slanje svog urana u inozemstvo?
Iran spreman na slanje svog urana u inozemstvo?
<!-- IMAGE -->

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je da je njegova zemlja spremna poslati uran na daljnje obogaćivanje u inozemstvo, u skladu s planom koji podržavaju Ujedinjeni narodi. Iranski čelnik izjavio je državnoj televiziji da Iran nema problem sa slanjem urana niske kakvoće u inozemstvo i njegovim povratkom u Iran nekoliko mjeseci kasnije kad bude obogaćen na 20 posto.

Bijela kuća je pozvala Iran da informira Međunarodnu agenciju za atomsku energiju ukoliko je spreman slati uran u inozemstvo. Prema planu Ujedinjenih naroda Iran bi 70 posto svog urana predao Francuskoj i Rusiji u zamjenu za gorivo procesuirano za nuklearni reaktor u Teheranu. Iran je do sada bio neodlučan da prihvati takav prijedlog.

U međuvremenu, Sjedinjene Države zanijekale su da su razgovarale s Iranom o razmjeni zatvorenika, a što je priopćio iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad. Iranski predsjednik rekao je državnoj televiziji da bi njegova vlada mogla pustiti na slobodu tri zarobljena američka državljana u zamjenu za Irance u američkim zatvorima.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da su izvješća o izjavi iranskog predsjednika nepotpuna no dodao je da, ukoliko izjave sugeriraju da je Iran spreman na rješavanje slučaja, onda bi Sjedinjene Države pozdravile takav korak. Iranske vlasti uhitile su troje Amerikanaca koji su u srpnju prošle godine prešli iz Iraka u Iran. Službeni Teheran tvrdi da se u američkim zatvorima nalazi 11 Iranaca uključujući nuklearnog znanstvenika koji je nestao u Saudijskoj Arabiji.

XS
SM
MD
LG