Linkovi

Blair: "Stalne napetosti u BiH predstavljaju najveći izazov po stabilnost Europe"


Blair: "Stalne napetosti u BiH predstavljaju najveći izazov po stabilnost Europe"
Blair: "Stalne napetosti u BiH predstavljaju najveći izazov po stabilnost Europe"
<!-- IMAGE -->

Direktor američke obavještajne službe Dennis Blair ocijenio je da stalne etničke napetosti u Bosni i Hercegovini predstavljaju najveći izazov po stabilnost Europe. On je, u pisanom dijelu svog svjedočenja pred senatskim Odborom za obavještajni rad, obavijestio senatore da animoziteti između Srba, Bošnjaka i Hrvata sve više rastu u Bosni i Hercegovini te da takva situacija može biti prijetnja po stabilnost te, kako je rečeno “krhke države.”

“Bosna i Herrcegovina je pod vodtstvom multietničke vlade čiji se čelnici redovito sukobljavaju oko toga kako bi država trebala izgledati. Bosanski Srbi žele imati veću autonomiju za svoju mini državu, što samo pojačava rastuće međuetničke tenzije. U isto vrijeme, Bošnjaci i Hrvati žele ukinuti podijeljenost zemljekako bi mogli napredovati ka učlanjenju u Europsku uniju” – napisao je gospodin Blair te dodao: “Iako se ne čini da su širenje nasilja i službeni raspad zemlje trenutačna opasnost, etničko pitanje ostaje dominantno u političkom procesu, a reforme su u zastoju zbog prijepora među tri vodeće etničke skupine”.

Za Kosovo je Dennis Blair napisao da je, zbog toga što između albanske većine i srpske manjine ostaju napetosti oko, još uvijek, podijeljenog sjevernog dijela, potrebno da se Sjedinjene Države i Europska unija posvete održavanju stabilnosti.

Osim toga, na istom je svjedočenju u Senatu direktor američke obavještajne službe izjavio je da je siguran da će al-Qaida ponovno pokušati napasti Sjedinjene Države u sljedećih tri do šest mjeseci. S ovom su se ocjenom složili i director CIA-e, Leon Panetta, direktor FBI-a Robert Mueller i drugi obavještajni čelnici.

Ovim ocjenama su pridonijele i izjave koje saveznim istražiteljima daje Umar Farouk Abdulmuttallab, Nigerijac koji je eksplozivom skrivenim u donjem rublju htio srušiti američki putnički zrakoplov na Božić. Kako tvrde američke vlasti, članovi obitelji 23-godišnjeg Nigerijca uvjerili su ga da progovori.

Američki mediji javljaju da je FBI organizirao tajni put članova njegove obitelji iz Nigerije u Sjedinjene Države kako bi s njim razgovarali, a treba podsjetiti da je Abdulmuttallabov otac, koji ga je želio spriječiti da surađuje s al-Qaidom, od samog početka vrlo kooperativan, zbog želje da zaštiti svog sina.

XS
SM
MD
LG