Linkovi

Clinton: Sjedinjene Države bi se usprotivile bilo kakvom raspadu BiH


Clinton: Sjedinjene Države bi se usprotivile bilo kakvom raspadu BiH
Clinton: Sjedinjene Države bi se usprotivile bilo kakvom raspadu BiH
<!-- IMAGE -->

Državna tajnica Clinton rekla je da pitanje Bosne i Hercegovine i njene političke budućnosti više nije tako prominentno kao ranije, ali je kazala da ima još dosta nedovršenog posla i osjetljivih pitanja na koja treba reagirati. Pitanja o stanju u Bosni i Hercegovini postavili su senatori tijekom njena dva svjedočenja na Capitol Hillu o proračunu za vanjsku politiku u sljedećoj fiskalnoj godini.

Međunarodno tijelo koje nadgleda implementaciju Daytonskih sporazuma kojima je okončan rat sastaje se ovaj tjedan u Sarajevu uslijed daljnjih napetosti između polu-autonomnih etničkih Srba te bošnjačko-hrvatske Federacije. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poziva na održavanje referenduma o daljnjoj ulozi međunarodne zajednice u sustavu uprave federacijom i pravosudnim sustavom. Neki analitičari se pribojavaju da je ovo uvod u referendum o odcijepljenju bosanskih Srba.

U svjedočenju pred Odborom za vanjsku politiku državna tajnica Hillary Clinton kazala je da Sjedinjene Države žele ujedinjenu Bosnu i Hercegovinu koja će ići ka Europskoj uniji i NATO savezu.

"Ne želimo vidjeti bilo kakve korake ka raspadu Bosne i toga se dosta pribojavamo. Postoji dug popis bojazni. Što se tiče NATO saveza pomno pratim problematiku jer i ja dijelim vašu zabrinutost da želimo da se Bosna i Hercegovina osjeća dobrodošlom. Oni možda još nisu spremni za NATO, ali uz malo dodatnog napora bit će. "

<!-- IMAGE -->

Clinton je odgovarala na pitanje demokratske senatorice Jeanne Shaheen koja je izrazila bojazan da su zemlje članice NATO saveza, a poglavito Europska unija, umorne od proširenja te da nisu sklone ponuditi Bosni i Hercegovini akcijski plan za članstvo. Državna tajnica Clinton je rekla da Sjedinjene Države potiču Europsku uniju da učini više kako bi Bosni i Hercegovini ukazala na dobrobiti članstva te da surađuje s vladom u Sarajevu oko uvjeta za članstvo. Kako je rekla, američka vlada podržava isti put i za Srbiju.

Ranije, na drugom svjedočenju u Kongresu, republikanski senator George Voinovich rekao je šefici američke diplomacije da je prilikom prošlotjedne posjete Balkanu naišao na duboku bojazan da bi mirovni proces u Bosni i Hercegovini mogao propasti ukoliko Bosna i Hercegovina ne dobije status kandidata za NATO i ne bude ublažen vizni režim Europske unije za građane BiH.

XS
SM
MD
LG