Linkovi

Daniel Nelson: 'Milorad Dodik je najveća prijetnja Bosni i Hercegovini'


Daniel Nelson: 'Milorad Dodik je najveća prijetnja Bosni i Hercegovini'
Daniel Nelson: 'Milorad Dodik je najveća prijetnja Bosni i Hercegovini'
<!-- IMAGE -->

Ovog tjedna u den Haagu bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić nastavio je svoju obranu u suđenju za ratne zločine tvrdeći da su Srbi vodili pravednu i svetu borbu protiv muslimanske agresije. U Londonu, britanska policija uhitila je Ejupa Ganića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u doba rata zbog navodnih raznih zločina. U međuvremenu, Bosna i Hercegovina još uvijek ima probleme u nadilaženju zapreka zaostalih od rata. O ovoj temi Judith Latam razgovarala je s bošnjačkim, srpskim i američkim novinarima i analitičarima.

Bosanski novinar Kemal Kurspahić, glavni urednik dnevnika „Oslobođenje" tijekom rata kaže da je BiH posljednjih godina unazadila svoje napore za priključenje europskim institucijama poput Europske Unije: "Mislim da postoje razlozi za bojazan koji su nedavno izneseni u godišnjoj procijeni prijetnji američkih obavještajnih agencija. U protekle četiri godine imamo paralizirajuću politiku i mislim da je Bosna zaostala za Hrvatskom i Srbijom u nastojanjima da se priključi Europskoj Uniji."

<!-- IMAGE -->

Parlament Republike Srpske usvojio je zakon kojim se olakšava održavanje referenduma o pitanjima od nacionalne važnosti. Neki analitičari promatraju taj potez premijera bosanskih Srba Milorada Dodika kao mogući korak ka referendumu o neovisnosti. Kemal Kurspahić nije siguran u to: "Dodik je javno rekao da je njegov cilj slabljenje države i jačanje njegovog entiteta. On čak govori o raspadu Bosne u sljedećih nekoliko godina i to je njegov konačni cilj. Mislim da međunarodna zajednica još uvijek ima sredstva za sprečavanje toga. Svi glavni međunarodni igrači na Balkanu, uključujući NATO, Sjedinjene Države i Europsku Uniju, opetovano su posljednjih mjeseci ponavljali da nikada neće priznati korak ka daljnjoj podijeli zemlje."

<!-- IMAGE -->

Ljiljana Smajlović, predsjednica Udruge srpskih novinara, kaže da što god Milorad Dodik bude javno govorio nije izgledno da će doći do raspada Bosne i Hercegovine: "Premijer Republike Srpske kaže da želi referendum o njegovom tumačenju Daytonskih sporazuma. On tvrdi da sporazum nikada nije dao tolike ovlasti visokom predstavniku međunarodne zajednice. Dakle, ukoliko i dođe do referenduma, tema neće biti odcjepljenje od Bosne i Hercegovine već potvrda prava Republike Srpske. Predsjednik Srbije, Boris Tadić, vjeruje da bi bilo kakav pokušaj promjene bilo čega što ima veze s Daytonskim sporazumima bilo štetno po Srbiju i da bi ugrozilo europsku perspektivu Srbije što je njen glavni prioritet."

Prije svega, nastavlja Ljiljana Smajlović, Boris Tadić pokušava se prikazati kao regionalni čelnik koji je prijeko potreban i Bruxellesu i Washingtonu. Smajlović ipak primjećuje da Bosna i Hercegovina ima ozbiljne ekonomske probleme koji mogu omesti izglede za članstvo u Uniji: "Bosna još nije članica Schengena. Republika Srpska stoji bolje u ekonomskom smislu od Bosne i Hercegovine. To je jedna od činjenica koja je ojačala Dodika. Ne vidim kako Bošnjaci i Hrvati mogu legitimno i ozbiljno optuživati Srbe ili Republiku Srpsku za njihove ekonomske probleme. Mislim da oni trebaju sami sebe kriviti. Mislim da je jednostavno lakše donositi odluke u Republici Hrvatskoj nego u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji jer se oni neusklađeni i između njih nema povjerenja."

<!-- IMAGE -->

Stručnjak za Balkan Daniel Nelson, autor mnogih knjiga o regiji, kaže da Federacija nije prepoznala svoj potencijal za ekonomski razvoj dijelom i zbog nejedinstva, a dijelom zbog pomanjkanja središnjih institucija: "Ukoliko neki investitori dođu u Bosnu i Hercegovinu, oni ne znaju s kim da razgovaraju. U Republici Srpskoj donošenje odluka je lakše jer se radi o diktaturi. Tamo nema demokracije i oni sprečavaju stvaranje ujedinjene Bosne i Hercegovine. Oni je pokušavaju torpedirati i uništiti. Bošnjaci i Hrvati imaju svoje ciljeve unutar Federacije i oni nisu nužno jedinstveni, kako na razini predsjedništva tako i lokalno. Kad razgovarate s ljudima u Federaciji, oni ne znaju tko će donijeti odluku, međutim, u Republici Srpskoj to se zna. Dodik i njegove ulizice opetovano potkopavaju Daytonske sporazume te su uništili mogućnost za jedinstvenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu."

Direktor američkog obavještajnog sektora nedavno je nazvao Bosnu i Hercegovinu 'najvećom sigurnosnom prijetnjom Europi'. Republika Srpska, tvrdi Nelson, je problem: "Sjedinjene Države to znaju. Europska Unija također. Dodik je najveća prijetnja za podjelu pa čak i sukob unutar Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica mora preuzeti snažniju ulogu. I ako to učini, Bosna i Hercegovina bi mogla postati multietnički primjer svijetu."

Daniel Nelson dodaje da to treba biti cilj Bosne i Hercegovine. U suprotnom, ukoliko narodi BiH požele ići svaki svojim putem, ostat će siromašni i izmučeni sukobom.

XS
SM
MD
LG