Linkovi

SAD i Francuska traže nove sankcije protiv Irana


SAD i Francuska traže nove sankcije protiv Irana
SAD i Francuska traže nove sankcije protiv Irana
<!-- IMAGE -->

Sjedinjene Države i Francuska kažu da će tražiti novi krug međunarodnih sankcija protiv Irana, nakon što je Teheran objavio da će intenzivirati svoj program obogaćivanja urana.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda već je uvelo tri niza sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa, za koji zapadne zemlje vjeruju da ima vojnu namjenu.

<!-- IMAGE -->

Iran je danas priopćio Međunarodnoj agenciji Ujedinjenih naroda za atomsku energiju da planira podići razinu obogaćivanja urana na višu razinu, prkoseći time pozivima svjetskih sila na zaustavljanje tih aktivnosti.

Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu, te da treba uran obogaćen do razine od 20 posto kako bi mogao pokretati jedan reaktor za medicinska istraživanja.

Ujedinjeni narodi uspjeli su postići sporazum sa nekim svjetskim silama koje su pozvale Teheran da šalje svoj uran na obogaćivanje u inozemstvo a da se u zemlja vraća već u obliku goriva za reaktor.

<!-- IMAGE -->

Međutim, Iran je dosad upućivao proturječne signale o svojoj spremnosti na prihvaćanje tog sporazuma.

U međuvremenu iranski mediji citiraju jednog višeg iranskog časnika kako kaže da Iran gradi svoj vlastiti protu raketni sustav koji je iste kvalitete kao i ruski model s čijim isporukama Teheranu Moskva kasni.

Isti časnik je dodao da iranski stručnjaci rade na sustavu koji će biti istih kapaciteta kao ruski sustav S-300, te da će taj novi sustav biti spreman u bliskoj budućnosti. Po njegovim riječima, Rusija daje "neprihvatljiva" objašnjenja o tome zašto ne poštuje sporazum iz 2007. godine o isporuci naprednog proturaketnog sustava Irana.


XS
SM
MD
LG