Linkovi

Predsjednik Obama najavio 'brzu, koordiniranu i pro-aktivnu' pomoć Haitiju


Predsjednik Sjedinjenih Država Batack Obama najavio je 'brzu, koordiniranu i pro-aktivnu' pomoć Haitiju, nakon što je tu karipsku zemlju pogodio snažan potres.

Predsjednik je rekao da su američke spasilačke ekipe, kao i timovi za hitne humanitarne intervencije na putu za Haiti te da će ova otočna država imati punu pomoć Sjedinjenih Država.

Rekavši da su ga prizori razaranja i ljudskih žrtava vrlo pogodili, predsjednik je rekao da će se Washington angažirati na izravnoj pomoći građanima Haitija kao i na dostavi sve potrebne pomoći.

Veleposlanik Haitija u Sjedinjenim Državama Raymond Joseph izjavio je u razgovoru za Glas Amerike da je njegova zemlja pogođena prirodnom katastrofom ogromnih razmjera. On je dodao da sadašnja američka pomoć Haitiju iznosi oko 300 milijuna dolara godišnje, ali da će nakon ovog potresa potrebe biti znatno veće - vjerojatno oko milijardu dolara godišnje ili više.

Rekavši da je u Port-au-Princeu porušena i Predsjednička palača, haićanski je diplomat izrazio sumnju da su druge zgrade i kuće u tom gradu u boljem stanju.

Američka Agencija za međunarodni razvoj, US AID, poslala je prvih 48 tona pomoći, kao i spasilačke timove s psima-tragačima.

XS
SM
MD
LG