Linkovi

Na Haiti počele stizati prve pošiljke međunarodne humanitarne pomoći


Karipsku otočnu državu Haiti pogodio je najsnažniji potres u posljednjih 200 godina. Očevici tvrde da na ulicama glavnog grada Port-au-Princeima ima mnogo mrtvih te da je srušeno mnogo zgrada i kuća.

Potres je pogodio ovu najsiromašniju zemlju Zapadne hemisfere jučer poslijepodne po lokalnom vremenu, a jačina potresa bila je 7 stupnjeva.

Nad gradom se vidi golem oblak prašine, koji se podiže s ruševina.

Epicentar potresa bio je 16 kilometara od Port-au-Princea a širina udara bila ograničenog razmjera – na oko 10 kilometara od epicentra.

Srušena je i predsjednička palača kao i stožer mirovne misije Ujedinjenih naroda. Šef misije Alain Le Roy rekao je da je u zgradi UN-a bilo dosta osoblja i njihova sudbina je za sada nepoznata. Jedan časnik brazilske vojske, koja ima najveći kontingent u mirovnoj misiji UN-a rekao je da su u potresu poginula četiri vojnika iz te zemlje.

Međunarodni Crveni križ procjenjuje da je potres izravno pogodio oko tri milijuna stanovnika Haitija.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da se oko 100 članova mirovne misije vodi kao nestalo, a među njima je i jedna od njezinih čelnih osoba, Hedi Annabi.

Telefonske veze kao i struja su prekinuti tako da je teško saznati za prave razmjere štete te broj žrtava. Preko Twittera i Facebooka stigle su stranim medijskim kućama međutim neke fotografije razaranja.

Crveni križ i Crveni polumjesec priopćili su da su u ovom trenutku najpotrebnije profesionalne ekipe za spašavanje i uklanjanje ruševina, kao i poljske bolnice, osoblje hitne medicinske službe te oprema za pročišćavanje vode te komunikacijski uređaji.

Veleposlanik Haitija u Sjedinjenim Državama izjavio je da je njegova zemlja zatražila od Washingtona pomoć. Haićanski je diplomat jučerašnji potres nazvao katastrofom ogromnih razmjera. Među-američka banka za razvoj odobrila je po hitnom postupku manje nepovratna sredstva u visini od oko 200 tisuća dolara za nabavu najhitnije potrebne hrane, vode i lijekova.

Američka Agencija za međunarodni razvoj, USAID, poslala je na Haiti svoju ekipu. Britanska humanitarna organizacija Oxfam na Haitiju ima svoje osoblje, a pomoć će poslati iz svojih skladišta u Panami.

Haiti je u posljednja dva desetljeća prošao kroz prilično turbulentnu fazu svoje povijesti, koju su obilježili političko nasilje, bezakonje, korupcija te česte prirodne nepogode i katastrofe. 70 posto lokalnog stanovništva preživljava na manje od dva američka dolara dnevno.

XS
SM
MD
LG