Linkovi

Summit o klimatskim promjenama ušao u završnu fazu


Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama u Kopenhagenu ulazi u svoj drugi tjedan. Unatoč napornom radu pregovarača ostalo je još dosta razilaženja koja treba riješiti do dolaska svjetskih čelnika pred kraj ovog skupa u petak.

Pregovarači u Kopenhagenu pokušavaju nadići razilaženja i dogovoriti održiv, prihvatljiv sporazum za nošenje s klimatskim promjenama. Konferencija je krajem tjedna dobila zamah nakon što su čelnici Europske unije na sastanku u Briselu objavili izdvajanje znatnih sredstava za usporavanje globalnog zatopljenja. Britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavili su da će njihove zemlje predvoditi te akcije: "Danas mogu objaviti s predsjednikom Sarkozyem da će Britanija i Francuska izdvojiti u posebni fond od najmanje milijardu i pol funti tijekom sljedeće tri godine."

To je više od dvije milijarde dolara iz Londona i Pariza, a Europska unija u cjelini izdvojit će preko deset milijardi dolara u sljedeće tri godine. Taj novac pomoći će siromašnim zemljama u primjeni mjera za borbu s globalnim zatopljenjem. Ovakve odluke Europske unije pozdravljene su na skupu u Kopenhagenu, a glavni čovjek Ujedinjenih naroda za klimatske promjene, Yvo de Boer, rekao je da se radi o važnom koraku: "Vrlo je ohrabrujuće što se EU dogovorila oko kratkoročnog financiranja."

Smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu još jedno je važno pitanje za pregovarače. Ovi plinovi smatraju se odgovornima za globalni rast temperatura. U nacrtu dokumenta s konferencije svijet se poziva da smanji emisiju navedenih plinova za 50 posto do 2050. godine u odnosu na razinu iz 1990. s tim da industrijalizirane zemlje preuzmu vodeću ulogu. Sjedinjene Države predložile su svoje smanjenje emisije stakleničkih plinova za 17 posto do 2020., ali u odnosu na razinu iz 2005. godine.

To, kažu ekolozi, nije ni približno dovoljno. Damon Moglenčelnik je kampanje za klimatske promjene pri organizaciji Greenpeace. "Vjerujemo da predsjednik Obama treba doći u Kopenhagen i objaviti da će donijeti političke odluke u skladu sa znanošću. Od njega se očekuje značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova i značajna sredstva koja će odgovoriti na potrebe svijeta u razvoju i koji se trenutno nosi s posljedicama klimatskim promjena."

Kad se predsjednik Obama, 18-og ovog mjeseca, nađe s nekih stotinjak svjetskih čelnika na kraju konferencije u Kopenhagenu zasigurno će biti sučeljen s pritiskom da se postigne dogovor.XS
SM
MD
LG