Linkovi

Može li međunarodna konferencija u Kopenhagenu polučiti sporazum?


Konferencija u Kopenhagenu se najavljuje kao posljednja najbolja prilika za postizanje dogovora, no postoji sumnja da je to moguće. Udruge za zaštitu okoliša vršit će pritisak za hitno djelovanje, kaže Charlie Kronick, savjetnik za klimu britanske udruge Greenpeace.

"Moramo što prije postići dogovor koji će zakonski obvezivati razvijene zemlje na smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida. Uz to, treba nam i značajan iznos pomoći koju će se razvijene zemlje obvezati dati zemljama u razvoju za financiranje transfera tehnologije, zaštitu šuma i prilagodbe klimatskim promjenama, a kojeg smo već obećali."

Cilj je smanjiti ispuštanje plinova koje se okrivljava za zagrijavanje atmosfere. Obzirom da su razvijene zemlje godinama bile najveći zagađivači, sada je nad njima pritisak za ograničenja. Međutim, mnoge od zemalja u razvoju također trebaju činiti više, no one traže pomoć za financiranje tranzicije. Obje strane trebaju raditi zajedno, kaze Nick Nuttall, glasnogovornik Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša.

"Ono što očekujemo od Kopenhagena je globalno partnerstvo između sjevera i juga, između razvijenih industrijaliziranih zemlja, zemalja u ubrzanom razvoju, i drugi nerazvijenih zemlja u sklopu kooperativnog partnerskog dogovora. To je jedini način na koji se možemo nositi s ovim problemom."

Većina znanstvenika tvrdi da ljudska aktivnost stoji iza globalnog zatopljenja, te da je na ljudima da učine promjene koje će zaustaviti plimu. Međutim, politika i ekonomija preprečuju taj put, kaže Charlie Kronick iz Greenpeacea:

"Vlade i političari u načelu po cijelom svijetu vode računa o cijeni svojeg boravka na vlasti, no oni uvijek zaborave i rijetko to javno naglašavaju da je bolje novac potrošiti sada nego u budućnosti. Što problem postane gori, to će prilagodba više koštati."

Konferencija u Kopenhagenu trebala bi biti nasljednica sporazuma iz Kyota iz 1997.-me, koji istječe 2012.-te, a koji je nalagao ograničenje ispuštanja stakleničkih plinova. Neki su mišljenja da je sporazum iz Kyota od početka bio osuđen na neuspjeh jer ga Sjedinjene Države nisu nikada potpisale. No, predsjednik Obama će doći u Kopenhagen, a Sjedinjene Države na razmatranje su stavile prijedloge za ograničenje ispuštanja plinova. Ova će konferencija biti trenutak istine, tvrdi Nick Nuttal iz Ujedinjenih naroda.

"Ovo je trenutak kada vlade uistinu trebaju odlučiti da li klimatske promjene shvaćaju ozbiljno. Ako je odgovor na to pitanje pozitivan, one moraju odlučiti što namjeravaju po tom pitanju poduzeti."

A slušaju li to političari, vidjet će se uskoro.

XS
SM
MD
LG