Linkovi

Mjeseci izazova pred Barackom Obamom


Svaki dan donosi neki novi izazov. Samo dan nakon što je objavio novu strategiju za Afganistan – koja sadrži slanje novih pojačanja u tu zemlju – predsjednik Barack Obama je govorio o unutrašnjim problemima – nezaposlenosti te ekonomiji općenito.

"Ljudi koji mjesecima, možda i godinu dana, traže posao više ne mogu čekati. Moramo učiniti sve što možemo da pomognemo privatnom sektoru da ponovno počne zapošljavati ljude…"

Stopa nezaposlenosti je u studenom iznosila 10 posto, što je za dvije desetinke postotka manje nego u listopadu. No, radna mjesta u Americi i dalje se zatvaraju- iako možda nešto sporijim tempom nego ranije. To bi Obaminu Demokratsku stranku moglo koštati izborne pobjede na glasanju za Zastupnički dom Kongresa sljedeće godine. Uz neuposlenost, veliki je problem i reforma zdravstva. Ako i prođe zakon o njoj, za njega će isključivo glasati demokrati.

Republikanci se vladinoj reformi zdravstva protive jer tvrde da je preskupa – evo što o njoj kaže John Boehner, čelnik republikanaca u Zastupničkom domu.

"Naš prvi cilj je blokirati predsjednikove planove koji će – ako stupe na snagu - za posljedicu imati ukidanje još mnogih radnih mjesta."

Strategiju za Afganistan kritiziraju i neki demokrati. Evo što je o njoj rekao senator Russ Feingold iz Wisconsina.

"Iako imamo ogroman proračunski manjak, na rat i dalje trošimo milijarde i milijarde dolara. To je u potpunoj suprotnosti s željom građana da se smanji državna potrošnja."

Predsjednikov plan da se u Afganistan pošalje još 30 tisuća vojnika republikanci mahom podržavaju, iako kritiziraju njegovu ideju da bi se u ljeto 2011. američki kontingent trebao početi povlačiti iz te zemlje. Ankete pokazuju da javnost ima sve manje povjerenja u predsjednika, kada je Afganistan u pitanju. Te nalaze komentira Tom DeFrank, komentator lista New York Daily News.

"Predsjednik je najavio slanje pojačanja iako je svjestan da je nacija vrlo 'podijeljena po pola' u vezi toga. No, u svakom slučaju, ovim je potezom Obama stišao kritike republikanaca."

Jedna nedavna anketa pokazala je da u Americi jača izolacionizam – da gotovo polovica građana smatra da bi Sjedinjene Države na svjetskoj sceni 'trebale gledati svoja posla', umjesto da pomažu drugim zemljama. James Lindsay iz utjecajnog Vijeća za međunarodne odnose kaže da je tako obično za ekonomskih kriza jer Amerikanci žele da se novac troši u zemlji, a ne u inozemstvu.

Predsjednik Obama će u svakom slučaju u sljedećih nekoliko mjeseci imati težak posao. Kada je u pitanju reforma zdravstva, on ovisi o demokratima, a kada je u pitanju Afganistan – ključna mu je podrška republikanaca.

XS
SM
MD
LG