Linkovi

Kopenhagen: 'Posljednja dobra prilika' za sporazum protiv globalnog zatopljivanja


Danas je u Kopenhagenu započela s radom Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama na kojoj će sudjelovati oko 15 tisuća izaslanika i promatrača iz skoro 200 zemalja kako bi pokušali iskoristiti "posljednju dobru priliku" da se postigne sporazum o borbi protiv globalnog zatopljivanja.

Konferencija će trajati dva tjedna i na njoj će sudjelovati brojni izaslanici, stručnjaci i aktivisti iz svih krajeva svijeta. Njihov je zadatak da pokušaju pronaći dodirne točke o pitanjima kao što su smanjivanje ispuštanja stakleničkih plinova, promicanje i transfer nove ekološki prijateljskije energije i prikupljanje nužnih sredstava kako bi se to moglo učiniti, posebice umanje razvijenim i siromašnim zemljama. Konferencija bi također trebala postaviti okvir za dugoročnu viziju i suradnju u budućnosti.

Glavni dužnosnik Ujedinjenih naroda za pitanja klime Yvo de Boer jasno je dao na znanje da je vrijeme istječe. "Prošlo je vrijeme za formalna priopćenja. Prošlost je i vrijeme za ponavljanje dobro poznatih stavova. Došlo je vrijeme da se okrenemo jedni prema drugima. Tražim od vas da nastaviti graditi na svojim postignućima, da uzmete ono što je već učinjeno i pretvorite to u akciju".

Mnoge su zemlje iznijele svoje prijedloge o smanjivanju ispuštanja stakleničkih plinova, među njima i Sjedinjene Države, Kina i Južnoafrička Republika. Čule su seodlučne riječi svjetskih čelnika kako je potrebno postići sporazum, iako i dalje postoje neslaganja oko vremenskog okvira, pristupa i raspodjeli financijskog tereta.

Na ovoj konferenciji u Kopenhagenu trebao bi se i postići obvezujući sporazum kao zamjena za Protokol iz Kyota o smanjivanju stakleničkih plinova koji je potpisan 1997. godine, a istječe 2012. Predsjednik Obama obratit će se skupu u Kopenhagenu 18. prosinca.

XS
SM
MD
LG