Linkovi

Nova strategija za Afganistan predviđa slanje pojačanja, ali lokalnim vlastima daje na znanje da američki angažman neće biti 'beskrajan'


Predsjednik Barack Obama danas će u televizijskom obraćanju naciji govoriti o novoj američkoj strategiji za Afganistan. Sa svojim planom predsjednik je prije nekoliko dana upoznao glavne vojne zapovjednike te svoje najbliže suradnike, te je zatražio da se strategija počne primjenjivati. U središtu plana je slanje dodatnih tridesetak tisuća vojnika u Afganistan. No, kako javlja Robert Raffaele, glasnogovornik Bijele kuće naglasio je da se američki angažman u Afganistanu nikako ne smije smatrati 'misijom bez kraja'.

Predsjednik je novu strategiju za Afganistan razmatrao mjesecima. Danas će je, u govoru koji će prenositi televizija, predstaviti američkoj javnosti. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs međutim niti jučer nije želio podrobnije govoriti o tome što će točno predsjednik reći, u svom govoru u vojnoj akademiji West Point.

Gibbs je napomenuo da misija u Afganistanu, u svojim temeljima, ostaje ista: "Misiju se ne smije smatrati angažmanom koji traje bez bilo kakvih rokova. Mi smo partneri afganistanske strane, mi obučavamo njihovu vojsku i policiju, tako da jednog dana oni mogu preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje."

Glasnogovornik Bijele kuće nije želio definirati konkretne kriterije po kojima će se prosuđivati je li misija uspješna ili ne. Umjesto tog, rekao je Robert Gibbs, predsjednik će se u svom govoru ograničiti na aspekte misije koji se mogu postići: "U ovom trenutku u Afganistanu je dva puta više vojnika nego što ih je bilo prije godinu dana. Predsjednik će američkoj javnosti objasniti da u ovom trenutku misija ima sve na raspolaganju što joj je potrebno za uspjeh. Jer, u prošlosti je bilo mišljenja da se uspjeh može postići i s dvostruko manjim snagama."

List New York Times navodi izvore bliske administraciji koji tvrde da će se predsjednik Obama u svom govoru osvrnuti i na takozvanu 'strategiju izlaska' iz Afganistana, koja bi dovela do postupnog završetka tamošnjeg sukoba. Ovo je u intervjuu za televizijsku mrežu Fox kritizirao republikanski senator Jon Kyl: "Mislim da je opasno pričati o izlaznoj strategiji. Njezino spominjanje talibanima daje jasnu poruku da im je najbolje da pričekaju dok mi ne odemo. A što se tiče naših europskih saveznika i drugih zemalja koje sudjeluju u misiji NATO-a, oni nemaju nikakvu inicijativu da pošalju dodatne snage u Afganistan, ako mi razmišljamo o tome kada ćemo se od tamo povući."

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs odbacio je medijske napise o tome da administracija predsjednika Obame razmišlja o 'izlaznoj strategiji' iz Afganistana. Gibbs je međutim rekao da vlada Sjedinjenih Država ne želi da se stekne dojam da je misija u Afganistanu 'angažman kojem se ne vidi kraj', te da takvo stajalište samo po sebi niti ne ohrabruje talibane a nije niti prepreka saveznicima da u Afganistan pošalju dodatne snage.

Robert Gibbs je rekao da je predsjednik Obama ovih dana bio u izravnom kontaktu s više kolega iz savezničkih zemalja te da je prije svog govora u akademiji West Point razgovarao s predsjednicima Afganistana i Pakistana.


XS
SM
MD
LG