Linkovi

Hoće li nova američka strategija za Afganistan biti i 'izlazna strategija'?


Predsjednik Obama održao je u ponedjeljak navečer deveti i, kako se vjeruje, posljednji sastanak s članovima kabineta za nacionalnu sigurnost prije nego što će objaviti odluku o budućoj američkoj strategiji u Afganistanu. Neimenovani izvori navode da će se predsjednik najvjerojatnije odlučiti za kompromisnu varijantu kojom će u Afganistan biti upućeno dodatnih između 30 tisuća i 40 tisuća vojnika.

Richard Holbrooke, posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan nedavno je izjavio: "Ovo je najtemeljitiji, najkontinuiraniji i najmisaoniji proces utvrđivanja strategije koji sam ikad vidio."

Tema sastanka u Bijeloj kući bila je izlazna strategija iz Afganistana. No financiranje dodatnih snaga moglo bi biti veći problem od njihovog samog slanja u tu zemlju. Procjenjuje se da svaka dodatna tisuća vojnika u Afganistanu košta milijardu dolara godišnje.

Utjecajni demokratski kongresnik David Obey, koji predsjeda Odborom Zastupničkog doma za odobravanje proračunskog novca, upozorio je kako novca nema dovoljno za sve potrebe. "Ukoliko predsjednik zatraži dodatne snage za Afghanistan, ja ću zatražiti uvođenje ratnog poreza" - rekao je David Obey.

Ovog demokratskog kongresnika, ali i brojne druge Amerikance, brine sve veći državni dug koji je prešao 12 bilijuna dolara. Samo kamate na dug mogle bi narasti za deset godina na 750 milijardi dolara, što je - samo usporedbe radi - više od bruto društvenog proizvoda Saudijske Arabije, Kolumbije i Sirije zajedno.

Predsjednik Obama dao je do znanja da ga brine američki dug: "Ukoliko nastavimo povećavati dug ljudi će izgubiti povjerenje u američku ekonomiju što bi moglo ponovno dovesti do recesije."

Kriza vezana s američkim nacionalnim dugom intenzivira se u vrijeme kada najstariji pripadnici generacije baby boomera, rođeni neposredno nakon Drugog svjetskog rata, odlaze u mirovinu stvarajući veći pritisak na državne zdravstvene i mirovinske fondove.

Dio predsjednikovog plana za rješavanje krize jest reforma zdravstva kojom bi se tijekom deset godina potrošnja smanjila za 130 milijardi dolara.

Iako je ta svota tek 'kap u moru' ukupnog američkog duga, glasnogovornik Bijele kuće je rekao 'da se negdje mora početi'.


XS
SM
MD
LG