Linkovi

Predsjednik Obama objavio slanje daljnjih 30 tisuća vojnika u Afganistan


Američki predsjednik Barack Obama šalje još 30 tisuća vojnika u Afganistan, koji će se tamo naći u punom broju do ljeta slijedeće godine. Uz to, on planira početi povlačenje američkih snaga godinu dana nakon toga. Kako izvješćuje Kent Klein, predsjednik je iznio naciji svoj plan za pobjedu u ratu u Afganistanu.

Nakon nekoliko mjeseci premišljanja, predsjednik Obama je objavio svoj plan za razmještanje dodatnih postrojbi u Afganistanu. Svoju novu strategiju gospodin Obama je sinoć objavio pred kadetima Vojne akademije u West Pointu, te, putem televizije, čitavoj zemlji.

„Trideset tisuća dodatnih vojnika bit će poslani u Afganistan u prvoj polovini 2010., najbržim mogućim tempom, tako da mogu ciljati posebice pobunu i osigurati ključne gradove,“ rekao je predsjednik Obama.

Dodatne postrojbe ojačat će redove već postojećih oko 68 tisuća američkih vojnika u Afganistanu, kao i desetaka tisuća savezničkih snaga. Predsjednikov govor došao je u vrijeme kada sve više opada podrška Amerikanaca za taj rat. Novo ispitivanje javnog mnijenja, koje je provela organizacija Gallup, pokazala je da samo 35 posto ispitanika odobrava način na koji gospodin Obama vodi rat, dok ih 55 posto nije zadovoljno.

U West Pointu, predsjednik Obama je rekao da Afganistan nije izgubljen, ali da već nekoliko godina nazaduje. On je rekao da al-Qaida planira nova teroristička djela iz svojih sigurnih utočišta uzduž afganistansko-pakistanske granice, uz podršku talibana.

„Moramo al-Qaidi uskratiti sigurna utočišta. Moramo preokrenuti zamah talibana i uskratiti im mogućnost da zbace vladu. I, moramo ojačati kapacitete afganistanskih snaga sigurnosti i vlade tako da mogu preuzeti odgovornost za budućnost Afganistana,“ rekao je predsjednik Obama.

Američki predsjednik je pozvao saveznike Sjedinjenih Država da pridonesu više postrojbi u borbama u Afganistanu, te izrazio uvjerenje da će se oni odazvati tom pozivu.

„Naši su se prijatelji uz nas u Afganistanu borili, krvarili i gubili živote. Sada, moramo se okupiti kako bismo okončali uspješno ovaj rat. Naime, ono što je na kocki nije jednostavno testiranje kredibiliteta NATO saveza; na kocki je sigurnost naših saveznika … opća sigurnost svijeta,“ rekao je gospodin Obama.

Nova strategija – kako kaže predsjednik Obama – omogućit će američkim postrojbama da se počnu vraćati kući do sredine 2011., ovisno o uvjetima na terenu. Ovaj aspekt plana vjerojatno će izazvati kritike republikanaca u Kongresu, od kojih se mnogi protive postavljanju roka za povlačenje.

Velik dio misije američkih postrojbi bit će obuka i uvježbavanje afganistanskih snaga kako bi mogle preuzeti borbu protiv talibana i braniti sigurnost svoje zemlje. Kako je većina talibana sada u Pakistanu, predsjednik Obama je naglasio potrebu kontinuiranog partnerstva s vladom u Islamabadu.

Civilne inicijative bit će velik dio američke strategije, posebice u razvoju poljoprivrede u regiji, te obrazovanja i gospodarstva. Gospodin Obama je također rekao da će Sjedinjene Države tražiti od vlada Afganistana i Pakistana da bolje rade svoj posao.

„Radit ćemo zajedno s našim partnerima, Ujedinjenim narodima i afganistanskim narodom na vođenju mnogo efikasnije civilne strategije tako da vlada može iskoristiti poboljšanje sigurnosnog stanja. No, ti se napori moraju temeljiti na učinku … dani davanja bianco čekova su prošli,“ rekao je predsjednik Obama.

On je priznao da će njegov novi pristup ratu u Afganistanu vjerojatno koštati Sjedinjene Države 30 milijardi dolara u dolazećoj godini. Rekao je da će blisko surađivati s Kongresom po pitanju tih troškova uz istodobne pokušaje oživljavanja ekonomije pogođene recesijom.

XS
SM
MD
LG