Linkovi

Predsjednik Obama odao počast ubijenima u Fort Hoodu


Američki predsjednik Barack Obama predvodio je u utorak javnu komemoraciju za svaku od trinaest osoba ubijenih u masakru u Fort Hoodu, u Teksasu, prošli tjedan. On je govorio o svakome od njih ponaosob tijekom spomen-službe u toj američkoj vojnoj bazi.

Oko 15 tisuća ožalošćenih prisustvovalo je skupu na kojemu je predsjednik Obama rekao obiteljima ubijenih da njihovi najmiliji ostaju prisutni u životu svoje zemlje.

„Svaka večer kad sunce zađe nad mirnim gradom, svaka zora kad se razmota i podigne zastava, svaki trenutak u kojemu bilo koji Amerikanac uživa u svom životu, slobodi i potrazi za srećom – to je njihova ostavština svojoj zemlji,“ rekao je predsjednik Obama.

Gospodin Obama je odao počast za dvanaestero vojnika i jednog civila kroz kraće, vrlo osobne priče o svakome od njih.

„Narednica Amy Krueger u srednjoj školi je bila sportašica, vojsci se pridružila kratko nakon 11. rujna 2001., i otada se vraćala kući da bi učenicima pričala o svojim iskustvima,“ rekao je gospodin Obama. „Kad joj je majka rekla da ne može sama ići protiv Osame bin Ladena, Amy joj je odgovorila: 'Samo me gledaj!'“

Predsjednik Obama je hvalio i junaštvo vojnika koji su jurnuli u pomoć palima.

„Amber Bahr je bila toliko zadubljena u pomaganje drugima da neko vrijeme nije ni shvatila da je i sama pogođena u leđa,“ rekao je predsjednik Obama. „Dvoje policajaca – Mark Todd i Kim Munley – spasili su nebrojene živote riskirajući svoje vlastite.“

Predsjednik nije imenom spomenuo njihovog osumnjičenog napadača, vojnog psihijatra, bojnika Nidala Malika Hasana. Ali, on je osudio pucnjavu i neizravno govorio o upitima ima li Hasan veza s ekstremističkom islamskom ideologijom.

„Nijedna vjera ne opravdava te ubilačke i odvratne čine; nema tog pravednog Boga, ispunjenog ljubavlju, koji na njih gleda sa simpatijama,“ rekao je gospodin Obama. „A, za ono što je učinio, znamo da će ubojicu snaći pravda – u ovom i na drugom svijetu.“

Hasan je u stabilnom stanju nakon što ga je ustrijelila policajka Munley. Vojnici su izvijestili da je on uzviknuo arapsku frazu za 'Bog je velik' prije nego što je počeo pucati.

Na komemoraciji su bile izložene, za svakog poginulog, njezina, odnosno njegova fotografija sa simboličkim parom čizama i prislonjenom puškom na čijem je vrhu bio šljem.

Nakon govora, predsjednik Obama i njegova supruga Michelle u tišini su odali počast svakom poginulom, položivši, u vojnoj tradiciji, predsjednički novčić.

Prije komemorativne službe, predsjednik i gospođa Obama sastali su se s obiteljima ubijenih, a potom i s nekim od dvadeset-devetero ranjenih i njihovim obiteljima. Kasnije, oni su otišli u vojnu bolnicu obići i porazgovarati s ranjenicima koji se oporavljaju od ozljeda.

Predsjednik je obećao provođenje pune istrage o pucnjavi. Dužnosnici kažu da je jedan od djelatnika specijalne radne skupine za terorizam u američkom Ministarstvu obrane prije nekoliko mjeseci razmotrio Hasanov slučaj i odlučio da ga ne treba dalje istraživati.

Sada, istražitelji kažu da je Nidal Malik Hasan prošle godine 'u 10 do 20 navrata' komunicirao s radikalnim muslimanskim svećenikom iz Jemena, Anwarom al-Awlakijem, poznatim po svojim protu-američkim stavovima. Awlaki je svojedobno bio imam džamije u blizini Washingtona koju je posjećivao i Hasan. Nakon masakra u bazi Fort Hood, Awlaki je nazvao Hasana 'herojem'.

Gospodin Obama je odgodio svoj put u Aziju da bi prisustvovao komemoraciji u Fort Hoodu.

Ceremonija je održana dan prije Dana veterana, nacionalnog praznika kojim Amerikanci odaju počast svojim zemljacima koji su služili u vojnim snagama.

Danas, predsjednik Obama će položiti vijenac na Nacionalnom groblju Arlington, a zakazao je i sastanak sa svojim najvišim savjetnicima o strategiji rata u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG