Linkovi

Vojnog psihijatra koji je u Fort Hoodu ubio 13 vojnika zaustavila je civilna policajka


U američkoj vojnoj bazi u Fort Hoodu, u Teksasu, jedan je vojni psihijatar ubio 13 osoba, a 31 ranio. Kako su objavili vojni dužnosnici, bojnik Nidal Malik Hasan – koji je očekivao da otputuje u misiju u Irak ili Afganistan – otvorio je vatru iz dva pištolja. Tijekom pucnjave, bojnik Hasan je ranjen nekoliko puta – ali nije ubijen, kao što je bilo javljeno u prvim izvješćima - te se sada nalazi u bolnici.

Kako javljaju vojne vlasti, Nidala Hasana je u njegovoj nakani da ubije još više vojnika zaustavila 34-godišnja civilna policajka, Kimberly Munley, koja je u puškaranju u napadača ispalila ukupno četiri hica. I Munley i Hasan su ranjeni i nalaze se u bolnici.

Motiv napada još nije jasan. Bojnik Hasan je šest godina radio u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu, prije nego što je u srpnju upućen u Fort Hood. Ljudi koji ga poznaju tvrde da se protivio američkom vojnom angažmanu u Iraku i Afganistanu te da je očekivao da će ih predsjednik Obama prekinuti.

Fort Hood je, inače, najveća američka vojna baza u svijetu, u kojoj je stacionirano 50 tisuća vojnika. Ona služi kao glavni centar za obuku vojnika koji se pripremaju za odlazak u Irak ili Afganistan.

U Washingtonu, predsjednik Barack Obama je ovaj napad nazvao 'strašnim ispadom nasilja', te rekao da je 'užasno' da se muškarci i žene koji služe svojoj zemlji nađu pod paljbom na samom američkom tlu. Dopredsjednik Joe Biden objavio je priopćenje u kojemu kaže da je u mislima i molitvama sa čitavom zajednicom Fort Hooda koja se nosi s ovom tragedijom.XS
SM
MD
LG