Linkovi

Barack Obama: o motivima za ubojstva u Fort Hoodu ne smiju se donositi brzopleti zaključci


Američka vojska šalje desetke savjetnika, kao i vojne svećenike u Fort Hood u Texasu, gdje je jučer ubijeno 13-ero ljudi. Vojni časnik optužen za ova ubojstva je psihijatar muslimanske vjere, no službeni izvori, uključujući i predsjednika Baracka Obamu upozoravaju da se ne smiju donositi brzopleti zaključci o motivima za ova ubojstva.

Predsjednik Obama jutros se sastao s direktorom FBI-a i drugim višim dužnosnicima kako bi razgovarao o ovom slučaju. Nakon sastanka, u Bijeloj je kući izrazio sućut obiteljima ubijenih u ovom napadu, te je pozvao na strpljenje kako bi se saznali rezultati istrage:

"Još uvijek nemamo sve odgovore, i želio bih upozoriti da ne donosimo brzoplete zaključke dok sve činjenice ne budu poznate. Ono što znamo jest da obitelji, prijatelji, i cijela naša zemlja tuguju za časnim muškarcima i ženama koji su jučer napadnuti, u jednom od najgorih masovnih ubojstava ikada u jednoj američkoj vojnoj bazi."

Predsjednik Obama naredio je da zastave budu spuštene na pola koplja, kao - kako je rekao - skroman izraz počasti, onima koji su izgubili živote, u trenutku dok su se pripremali svoje živote staviti na kocku za svoju zemlju:

"Odajemo počast njihovoj službi, i iskazujemo poštovanje za njihovu žrtvu. Molimo se za sigurnost svih onih koji se bore, kao i za obitelji palih."

Istražitelji su danas nastavili razgovarati s vojnicima u Fort Hoodu. Koriste i modernu tehnologiju kako bi pokušali utvrditi točan slijed događaja, kada je bojnik Nidal Malik Hasan navodno otvorio vatru iz dva pištolja u centru u kojem su se vojnici pripremali za razmještanje u Irak ili Afganistan. 39-ogodišnji Hasan nalazi se u bolnici. On je zadobio četiri rane kada je na njega vatru otvorila jedna civilna policajka. Glasnogovornik Fort Hooda, pukovnik John Rossi, kaže da je fokus sada na preživjelima.

"I dalje smo usredotočeni na pomoć stradalima, a to uključuje obavještavanje članova obitelji, kao i savjetovanje onih koji su pogođeni ovom tragedijom. Proces informiranja obitelji je u tijeku, i molimo sve da podrže i poštuju privatnost obitelji pogođenih ovom tragedijom."

U Pentagonu, glasnogovornik američke vojske, general bojnik Kevin Bergner, potvrdio je da je Hasan dobio obavijest da će uskoro biti premješten u jednu od ratnih zona. Bergner, međutim, nije mogao komentirati izvještaje da je bojnik Hasan na Internet postavio napise u kojima podržava bombaše samoubojice, no, rekao je da je to dio zajedničke istrage vojnih i civilnih organa. Hasan je psihijatar koji se specijalizirao u savjetovanju osoba koje su preživjele traumatične situacije, i od 2003. godine je radio sa ozlijeđenim i traumatiziranim vojnicima po njihovu povratku iz ratova.

Neki njegovi prijatelji rekli su novinarima da je Hasan izrazio protivljenje ovim ratovima, i da je bio zabrinut glede mogućnosti skorog razmještanja. Postoje izvještaji da se žalio da su ga drugi vojnici maltretirali zbog njegove muslimanske vjere, te da je želio napustiti vojsku. Imao je barem jednu manje nego odličnu evaluaciju. No, Hasan je prije samo šest mjeseci, nakon što je u vojsci proveo 12 godina, većinom u medicinskom obučavanju, promoviran u bojnika.

XS
SM
MD
LG