Linkovi

Globalni ekonomski oporavak dolazi 'brže i jače' nego što se očekivalo


Globalni ekonomski oporavak dolazi 'brže i jače' nego što se očekivalo, izjavio je američki ministar financija Timothy Geithner na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, jučer u Istambulu. On je istaknuo da su financijski uvjeti u Sjedinjenim Državama posebice 'dramatično poboljšali'. No, svejedno, Geithner upozorava da je oporavak tek na početku, te da su recesije izazvane financijskim krizama tradicionalno dublje i destruktivnije.

Ranije su ministri financija sedam industrijskih zemalja svijeta obećali nastavak vladinih programa potrošnje sve dok se ne osigura ekonomski oporavak. Ministri su na sastanku u Istanbulu ustvrdili da je oporavak još uvijek krhak, te upozorili da visoka nezaposlenost i dalje ostaje zabrinjavajuća, kao i nagle promjene vrijednosti valuta.

Prije sastanka neki dužnosnici su izrazili mišljenje da oslabljeni dolar može potkopati globalni ekonomski oporavak. Naime, dolar je već dugo vremena glavna svjetska rezervna valuta koja se koristi za niz važnih transakcija i globalno određivanje cijene roba i sirovina poput nafte. Sve veći američki dug doveo je do pada vrijednosti dolara u odnosu na druge svjetske valute.

XS
SM
MD
LG