Linkovi

Sastanak G-20 u Pittsburghu: ocjena uspjeha stimulacijskih mjera


Čelnici dvadeset najvećih svjetskih ekonomija počinju danas dvodnevni summit u Pittsburghu u Pennsylvaniji. Predsjednik Obama predsjedat će sastankom na kojem će se izvršiti procjena napretka postignutog u stabilizaciji globalnog gospodarstva i promicanju ekonomskog rasta.

Tijekom protekle godine zemlje iz skupine G-8 i G-20 održavale su susrete kako bi koordinirale svoje planove na sprječavanju globalne financijske krize. Mnoge od tih vlada koristile su tzv. pakete stimulacije koji su ubacili oko 5 bilijuna dolara novca poreskih obveznika u globalno gospodarstvo.

Ovaj će summit biti drugačiji. Dijelom bit će usredotočen na strategije za ukidanje vladine pomoći i dopuštanje privatnom sektoru da se povrati kao pokretačka snaga svjetskog ekonomskog razvoja. Stručnjaci upozoravaju da bi ovakav pristup mogao voditi do inflacije, ukoliko ga se ne primjeni na oprezan i koordiniran način.

Direktor Istraživačke skupine G-20, sa sjedištem u Torontu, John Kirton, kaže da paketi stimulacije popravljaju ekonomsko stanje i otvaraju nešto radnih mjesta, međutim, doveli su do povećavanja ionako velikih proračunskih manjkova u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

"Dugovi vlada su se enormno povećali, predstavljajući veliki teret za porezne obveznike, ako se opet počnu povećavati kamatne stope. U nekoj točki ulagači će možda reći, 'Ne vjerujem da ću više kupovati vladine obveznice, kako bih financirao taj dug, jer nisam siguran da će najveća vlada na svijetu biti u stanju isplatiti novac za obveznice'. Dakle, mogli bismo imati zajmodavce svijeta u štrajku," kaže Kirton.

Gospodin Kirton kaže da je među zemljama koje kontinuirano podržavaju stimulaciju i Kina: "Kineski glavni interes je da se "nastavi istim smjerom" po pitanju stimulacije kako bi globalno gospodarstvo moglo bilježiti rast. Na taj način Kina može opet ostvarivati svoj prosperitet izvozom i zadržati radna mjesta za svoje seljake koji se slijevaju u kineske gradove. Kina se nada da se više neće sučeljavati s nemirima i društvenom nestabilnošću, što bi moglo predstavljati izazov za politički režim."

Kirton dodaje da Kina i Indija imaju vlastite interesu na ovom summitu G-20. One žele da se njihov glasački udio u Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu poveća kako bi odrazio rast i težinu njihovih gospodarstava.

"Sad živimo u svijetu gdje glas Kine u Međunarodnom monetarnom fondu ima istu težinu kao glas Belgije. Nitko ne vjeruje da je to razumna formula ako želimo da MMF efikasno funkcionira i adekvatno odražava ljude koji imaju novac – Kinu – s preko dva bilijuna dolara u deviznim rezervama," kaže Kirton.

Kirton kaže da će se pitanje trgovinske neravnoteže između Sjedinjenih Država i Kine također naći na dnevnom redu summita. John Kirton dodaje da s Amerikancima koji više štede, nije jasno hoće li se potrošači u Sjedinjenim Državama vratiti starim navikama kupovanja uvozne robe u količinama potrebnim da bi se potaknulo svjetsko gospodarstvo.

XS
SM
MD
LG