Linkovi

Amerikanci počeli više trošiti


Unatoč zabrinutosti da će izgubiti posao, Amerikanci su počeli više trošiti, što pomaže nacionalnoj ekonomiji. Ministarstvo trgovine objavilo je da se potrošnja građana povećala u kolovozu za 1,3 posto što je najviše ubrzavanje ovog sektora u gotovo osam godina.

No u istom izvješću ima razloga i za zabrinutost. Naime, razina zarade ne prati potrošnju. U kolovozu je bila manja za 0,2 posto, a pala je i razina štednje.

Istodobno, Ministarstvo rada objavilo je da, kako izgleda, nezaposlenost i dalje raste. Broj Amerikanaca koji po prvi put traže državnu naknadu za nezaposlenost povećao se prvi put u pet tjedana i prošlog je tjedna iznosio 551 tisuću.

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond objavio je da svjetska ekonomija izlazi iz recesije brže nego što se ranije vjerovalo. U novom izvješću MMF prognozira da će sljedeće godine globalna ekonomija rasti po stopi od 3,1 posto, nakon što će se u ovoj godini smanjiti za jedan posto.

Glavni ekonomist MMF ipak upozorava da ovo ne znači da je ekonomska kriza okončana te poziva zemlje diljem svijeta da koordiniraju ekonomske mjere kako bi se oporavak održao.

XS
SM
MD
LG