Linkovi

Rasmussen poručuje Washingtonu da NATO saveznici čvrsto stoje uz SAD u misiji u Afganistanu


Novi glavni tajnik NATO saveza pokušava ublažiti američke sumnje oko predanosti saveza ratu u Afganistanu, te kaže da saveznici Sjedinjenih Država stoje čvrsto protiv talibana.

U svojem prvom govoru u Washingtonu otkako je preuzeo čelnu dužnost NATO saveza, Anders Fogh Rasmussen rekao je da svih 28 članica NATO-a i mnoge nečlanice sudjeluju u misiji u Afganistanu. Rekao je da to nije koalicija voljnih nego misija solidarnosti.

Bivši premijer Danske, koji je postao glavni tajnik NATO saveza 1. kolovoza, rekao je da nema sumnje da su Sjedinjene Države nezamjenjive u misiji, ali, rekao je, europske zemlje i Kanada mogle bi biti manje sklone žrtvovanju ako se njihov doprinos omalovažava.

Rasmussen je rekao da američki saveznici ne bježe od borbe, istaknuvši da je broj neameričkih postrojbi porastao u zadnjih 18 mjeseci za 9 tisuća.

Ali, on je također priznao potrebu za više resursa u borbi protiv talibana kako raste broj žrtava i blijedi podrška javnosti.

Šef NATO saveza kaže da će Savez ostati u Afganistanu koliko god dugo treba, ali ne na neodređeno vrijeme. On je rekao da se 'stvari moraju promijeniti' kako bi se postigao željeni cilj.

Rasmussen, isto tako, poziva na ubrzano uvježbavanje i opremanje afganistanskih snaga sigurnosti, rekavši da će, na koncu, afganistanski narod morati preuzeti vodeću ulogu u stabilizaciji vlastite zemlje.

Rasmussen kaže da se slaže s američkim predsjednikom Obamom da to nije rat iz izbora, nego rat iz potrebe, te dodaje da, ako međunarodna zajednica ništa ne učini, Afganistan će ponovno postati utočište al-Qaide, a Pakistan – naoružan nuklearnim bombama! – postat će manje stabilan.

XS
SM
MD
LG