Linkovi

General McChrystal: Više postrojbi i nova strategija za Afganistan ako se želi preokrenuti napredak talibana


Najviši američki i NATO zapovjednik u Afganistanu kaže da misiji u toj zemlji hitno treba više i stranih i domaćih vojnika, kao i nova strategija, kako bi se preokrenuo napredak talibana. U suprotnom, kaže general Stanley McChrystal, misija će 'vjerojatno rezultirati neuspjehom'. Međutim, on ističe da 'premda je situacija ozbiljna, uspjeh je još uvijek moguće postići' ukoliko misija bude imala odgovarajuće resusrse i podršku u čitavoj koaliciji.

Primjedbe generala McChrystala dio su njegove strateške ocjene koja je još uvijek službeno tajna, ali je list Washington Post objavio neklasificiranu verziju na svojoj web stranici. U tom dokumentu, general kaže da uspjeh neće osigurati samo dodatne postrojbe; on piše da su američka i NATO-ova nastojanja već dugo patila od manjka resursa, te da to treba promijeniti u roku od godine dana ili koalicija 'riskira ishod u kojemu poraz talibana više neće biti moguće postići.'

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je CNN-u da podržava preporuku generala McChrystala za više vojnika, no on također naglašava i potrebu za većom zaštitom afganistanskih zajednica i civila. Glasnogovornik Pentagona odbio je govoriti o pojedinostima strateške ocjene generala McChrystala, rekavši da predsjednik Obama i njegova ekipa za nacionalnu sigurnost tek pregledavaju to izvješće. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da predsjednik još nije dobio službeni zahtjev za povećanjem broja američkih vojnika u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG