Linkovi

Kongres želi raspraviti izvješće generala McChrystala o stanju u Afganistanu


Američka je vojska nedavno objavila novu stratešku analizu situacije u Afganistanu. Kako javlja Dan Robinson, ovaj je dokument važan i Bijeloj kući i Kongresu Sjedinjenih Država.

Dnevnik Washington Post objavio je dijelove analize u kojoj zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga general Stanley McChrystal kaže da će misija u Afganistanu vjerojatno biti neuspješna ako se u roku od godinu dana u tu zemlju ne pošalju nova pojačanja. McChrystal je dodao da je 'situacija ozbiljna, ali da je uspjeh u Afganistanu još uvijek moguć', ako tamošnja misija dobije potrebna sredstva i podršku.

Očekuje se da će Bijela kuća uskoro dati i službeni odgovor na procjene i traženja zapovjednika združenog stožera.

Iako su republikanci kritični prema predsjedniku kada je u pitanju unutrašnja politika, njihov čelnik u Senatu Mitch McConnell je izjavio da je predsjednik Obama iznimno posvećen borbi protiv al-Qaide. Senator McConnell je dodao da – kada je u pitanju Afganistan – predsjednik treba postupati odlučno.

"Čak i ako je strategija savršena, a njezina implementacija bez greške, misija u Afganistanu neće uspjeti ako je ne podržava američka javnost. Zbog toga predsjednik vrlo skoro mora objasniti građanima zbog čega je prihvatio McChrystalov plan, ili pak – ako ga odbije – zbog čega je bolji njegov, alternativni plan," rekao je McConnell.

I republikanci i demokrati u Kongresu žele da pred njih dođu general McChrystal kao i zapovjednik američke Središnje vojne zone, general David Petraeus. Članovi Kongresa smatraju da bi njihova svjedočenja pred zakonodavcima obnovila povjerenje američke javnosti kada su u pitanju ciljevi misije u Afganistanu.

Čelnik demokratske većine u Senatu, Harry Reid izjavio je da Bijela kuća i Pentagon trebaju koordinirati svoj rad s Kongresom jer, kako je rekao, 'mnogo je neodgovorenih pitanja': "Na mnogo pitanja nisu još dani odgovori. Trebaju nam svrhovite konzultacije s vladom, među inima i vojnim čelnicima."

Republikanski kongresnik Cliff Stearns smatra da se misiji u Afganistanu moraju odrediti mnogo jasniji ciljevi prije nego što se odobri slanje pojačanja. On se posebno osvrnuo na McChrystalov plan borbe protiv talibana koji naglašava zaštitu civilnog stanovništva: "Prije no što pošaljemo nove snage u Afganistan, potrebno je usvojiti konkretniji plan korištenja afganistanske vojske kao i veću participaciju naših saveznika. Uz to, strategiju mora jače podržati sam afganistanski narod i njihovi politički vođe."

Jedan od čelnih stručnjaka Demokratske stranke za nacionalnu sigurnost, senator Jim Webb, izjavio je da je došao trenutak da se odluči je li američki cilj u Afganistanu pomoć pri uspostavi nacionalnih institucija te zemlje i društva u cjelini. Webb također smatra da administracija predsjednika Obame treba jasno definirati ciljeve prema kojima će se – kako je rekao - raspoznati da smo postigli uspjeh ili doživjeli neuspjeh.

XS
SM
MD
LG