Linkovi

Hillary Clinton i Robert Gates kažu da ciljevi u Afganistanu ostaju isti


Američki ministar obrane i državna tajnica Hillary Clinton nastupili su sinoć, u jednom od rijetkih zajedničkih pojavljivanja,u javnosti pred publikom Sveučilišta George Washington, ovdje u Washingtonu. Publika je mogla čuti da se američki ciljevi u Afganistanu ne mijenjaju, dok predsjednik Barack Obama sa svojim savjetnicima i dalje preispituje načine za najbolji način ostvarivanja tih ciljeva.

Dvoje ministara izjavilo je kako Sjedinjene Države i dalje žele osujetiti, poraziti i demontirati terorističku mrežu al-Qaida, kako je to u svom govoru u ožujku najavio predsjednik Obama. Ministar obrane Robert Gates izjavio je da se američke snage neće povući iz Afganistana bez obzira na rezultat revizije ratne strategije predsjednika Baracka Obame.

Međutim, državna tajnica Clinton je rekla da je razumno u ovom trenutku preispitatistrategiju i taktiku koja se koristi u toj zemlji. "U ovom trenutku mi se pitamo 'U redu, znamo što je cilj, hoćemo li ostvariti taj cilj'. To su pitanja koja si postavlja vrlo odlučan i inteligentan vrhovni zapovjednik. Pronaći ćemo najbolji pristup tom problemu, a cilj ostaje isti".

Ministar Gates je izjavio da Bijela kuća odlučuje o „koracima naprijed“ koji će odrediti kako pobijediti u ratu protiv talibanskih militanata u toj regiji. Ministar Gates je dodao da će odluka predsjednika Obame o tom pitanju biti među najvažnijim odlukama njegovog predsjedničkog mandata. Nijedan od ovo dvoje visokih američkih dužnosnika nije iznio nikakve pojedinosti o raspravama koje se vode iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući o strategiji u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG