Linkovi

Obama: Naša pasivnost u vezi s globalnim zatopljavanjem mogla bi nove generacije sučeliti s katastrofom


Predsjednik Barack Obama je izjavio da bi nepoduzimanje akcije glede klimatskih promjena moglo sučeliti buduće generacije s "nezaustavljivom katastrofom".

Američki je predsjednik zatražio od preko devedeset svjetskih čelnika, okupljenih na summitu o klimatskim promjenama u New Yorku, da surađuju u borbi protiv ovog problema. Predsjednik Obama je rekao da su Sjedinjene Države "odlučne da djeluju" i postavio je klimatske promjene na sam vrh diplomatskih prioriteta sa zemljama diljem svijeta kao što su Kina, Indija, Brazil i Meksiko.

Američki je predsjednik dodao da je u opasnosti sigurnost svih zemalja. Priznao je i da su razvijene zemlje nanijele veći dio štete klimi, dodavši da one također imaju i odgovornost da predvode borbu protiv globalnog zatopljavanja. Dodao je da ne treba "imati iluzije" o tome koliko će biti teško svjetskim čelnicima da postignu sporazum o klimatskim promjenama tijekom sastanka u Kopenhagenu: "Ja sam danas ovdje kako bih rekao da nema isprike za samozadovoljstvo. Teškoće nisu isprika za nepoduzimanje akcije. I ne smijemo dopustiti da težnja "savršenom" postane neprijatelj napretka. Svi mi moramo učiniti što treba kako bi naše ekonomije rasle, ali bez da ugrožavamo naš planet. Moramo iskoristiti priliku da bi Kopenhagen učinili važnim korakom naprijed u borbi protiv klimatskih promjena."

Predsjednik Obama je također rekao da su Sjedinjene Države bile spore u uočavanju ovog problema i odgovoru na njega, međutim, naznačio je niz koraka i mjera koje poduzima njegova administracija na tom planu.

Američki je predsjednik dodao da zemlje u razvoju koje bilježe veliki gospodarski rast trebaju također dati svoj doprinos u borbi protiv zatopljavanja.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u svom je pozdravnom govoru izjavio da bi bilo "moralno neoprostivo" da se ništa ne poduzme u vezi s globalnim zatopljavanjem. Na East Riveru je raširena nada da će se postići napredak prema postizanju globalnog sporazuma o klimatskim promjenama koji će se finalizirati na sastanku u Danskoj u prosincu ove godine.


XS
SM
MD
LG