Linkovi

Douglas Brinkley: Teddy Roosevelt, jedan od prvih boraca za očuvanje prirode


Danas, kada svi žele biti 'ekološki svjesni', vrijedi se prisjetiti čovjeka koji je postavio temelje pokretu za očuvanje okoliša, bivšeg američkog predsjednika Theodorea Roosevelta. U svojoj novoj knjizi „Ratnik za netaknutu prirodu“, povjesničar Douglas Brinkley opisuje Teddyja Roosevelta kao svojevrsnog 'križara' u zaštiti prirode. Upravo je, naime, Roosevelt zaslužan za usposatvljanje stotina nacionalnih parkova i drugih prirodnih rezervata širom Amerike.

Iskusiti Ameriku znači iskusiti njezinu netaknutu prirodu.Današnjim generacijama to možda i ne bi bilo moguće da nije bilo jednog prilično boležljivog Amerikanca s Istočne obale koji se 1883. preselio na ranč u Sjevernoj Dakoti. Theodore Roosevelt se upravo tamo izliječio, prevladao je i mentalnu depresiju - tvrdi povjesničar Douglas Brinkley:

"Roosevelt je u Sjevernoj Dakoti došao do vrlo 'modernog' zaključka: da moramo sačuvati prirodu ne samo zbog njezine ljepote već i zbog toga što priroda ima duhovnu vrijednost. Ona ispunjava našu dušu i obnavlja je. Theodore Roosevelt je bio uvjeren da urbanizacija uništava dušu čovjeka."

Douglas Brinkley je u svojoj knjizi naglasak stavio na Rooseveltovu predanost očuvanju prirode, čemu je bio posvećen cijeli svoj život.Roosevelt je, kada je postao predsjednik, na svojevrstan način 'ogradio' velika prirodna prostranstva i na njima uspostavio zaštićene zone - nacionalne parkove i druge rezervate prirode.

"Knjiga 'Ratnik za netaknutu prirodu' obrađuje Rooseveltov život od 1858. do 1919. godine. Ono o čemu pišem je aktualno i danas jer upravo danas najviše pokušavamo sačuvati prirodu i ugrožene vrste; očistiti rijeke i jezera te stvoriti održivi okoliš u kojem ćemo živjeti," kaže Douglas Brinkley.

Theodore Roosevelt je bio republikanac, no uvijek je bio spreman surađivati s 'drugom stranom'. Brinkley primjećuje da republikanci danas pokušavaju obnoviti svoje veze s pokretom za očuvanje prirode, čiji je rodonačelnik bio Teddy Roosevelt. On dodaje da bi američki ekolozi možda mogli nešto naučiti od Rooseveltove praktične politike i načina na koji je on promicao ekonomski razvitak – paralelno s očuvanjem prirode.

Uz biografije povijesnih osoba poput Theodorea Roosevelta, Douglas Brinkley pisao je i o istaknutim osobama modernog vremena kao što su pisac Hunter S. Thompson, novinar Walter Cronkite te Bob Dylan, kojeg i osobno poznaje… Neovisno o tome piše li o povijesnoj osobi ili o današnjim događajima, Brinkley kaže da je njegov zadatak – informiranje javnosti, širenje znanja:

"Povjesničari imaju obvezu da ono što doznaju prezentiraju javnosti te je po mogućnosti zainteresiraju za tu materiju. Kad je u pitanju naša prošlost, ja sam veliki entuzijast. Dio mog posla je da to prenesem na druge."

Douglas Brinkley često gostuje na američkoj televiziji. No, kako kaže, to mu ponekad predstavljaju opterećenje - odvraća ga od onoga što stvarno voli, a to je istraživanje i pisanje o američkoj povijesti.

XS
SM
MD
LG