Linkovi

Poticaj multilateralizmu


Godišnje okupljanje svjetskih čelnika sudionika Glavne skupštine Ujedinjenih naroda počelo je u New Yorku. Na marginama skupa održat će se desetine sastanaka i drugih događaja. Ovo će također biti nastup Baracka Obame u Ujedinjenim narodima otkada je postao predsjednik.

Očekuje se da će ovaj tjedan biti jedan od najživljih u povijesti Ujedinjenih naroda. Glavni tajnik Ban Ki-Moon bit će domaćin summita o klimatskih promjenama, kojem će nazočiti više od 90 svjetskih predsjednika i premijera. U tijeku su pregovori o globalnom klimatskom sporazumu kojim bi se postiglo značajno smanjenje emisije ugljika, a svjetske se vlade nadaju da će dogovor biti postignut do kraja ove godine, do sastanka u Copenhagenu. No, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, zabrinut zbog sporoga napretka u ovom procesu, sazvao je ovaj summit kako bi potaknuo pregovore o sporazumu.

Želimo da svjetski čelnici pokažu da razumiju važnost i rizik ovog pitanja, kao i pozitivni učinak koji bi brzi razvoj događaja donio. Želimo da se javno obvežu da će postići dogovor do sastanka u Copenhagenu. Želimo i da svojim pregovaračkim timovima daju jasne naputke da ubrzaju pregovore koji će dovesti do efektivnog, pravednog, sveobuhvatnog i znanstveno ambicioznog globalnog dogovora o klimi.

Od srijede će 192 članice Glavne skupštine Ujedinjenih naroda sudjelovati na 64-oj godišnjoj raspravi. Tog dana obratit će se i američki predsjednik Barack Obama, čija administracija aktivno zagovara multilaterizam kako bi popravila odnose Sjedinjenih Država sa Ujedinjenim narodima. Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, Susan Rice, kaže da će se ovakav pristup osjetiti i u tonu predsjednikova govora.

On će, u svom prvom govoru Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, iznijeti svoj stav o međunarodnoj suradnji u 21-om stoljeću, potrebi da se prevaziđu stare podjele i naglasak stavi na budućnost. On će govoriti o novom smjeru američke vanjske politike, te o našoj zajedničkoj odgovornosti na postizanju napretka po pitanjima koja će poboljšati našu zajedničku sigurnost i prosperitet.

Uz obraćanje Općoj skupštini, i sudjelovanje na summitu o klimatskim promjenama, predsjednik Obama će predsjedati sastankom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na o neširenju nuklearnog oružja. Sjedinjene Države ovog mjeseca predsjedaju ovim vjećem, a sastanak će biti prvi kojim predsjeda američki predsjednik.

Na marginama godišnjeg zasjedanja Glavne skupštine UN, predsjednik Obama sastat će se sa nekolicinom svjetskih čelnika, uključujući novog japanskog premijera, te predsjednike Kine i Rusije. Pod njegovim patronatom, u okviru daljih nastojanja SAD na obnovi Srednjeistočnih mirovnih pregovora, sastaće se izraelski premijer Benjamin Netenyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

XS
SM
MD
LG