Linkovi

I kad imaju zdravstveno osiguranje, Amerikanci nisu sigurni da će ono i platiti sve troškove


Šezdesetpet posto Amerikanaca ima puno zdravstveno osiguranje, koje bi trebalo podmiriti sve liječničke i bolničke usluge – od rutinskog posjeta doktoru pa do teških operacija. No, čak ako imate i najsveobuhvatnije zdravstveno osiguranje, može vam se lako dogoditi da vam ono ne želi platiti neki složeniji zahvat. Brian Wagner je u Miamiju posjetio jednu obitelj koja je imala upravo takav problem.

Aram Williams je tipični dvogodišnjak – živ i vedar. Kada ga danas gledate teško vam je uopće zamisliti da mu je prije godinu dana otkriven kongenitalni srčani defekt, nakon čega je morala uslijediti operacija na srcu. Aramova majka, Jarene Williams, kaže da je bilo vrlo teško ishoditi da zdravstveno osiguranje podmiri sve bolničke troškove: "Bolnica u koju smo otišli prima naše zdravstveno osiguranje, međutim mnogi specijalisti koji u njoj rade – ne primaju ga. Počeli su nam stizati neočekivani računi. Rekla sam – čekaj malo, pa mi smo osigurani…"

Zdravstveno osiguranje na kraju je platilo ogromnu cijenu operacije, drugih bolničkih troškova te Aramova oporavka. Međutim, odbilo je 'pokriti' recept za lijek koji je dvogodišnjem Aramu Williamsu liječnik propisao radi tretmana mane na plućima. "Doktor im je napisao pismo u kojem je objasnio zbog čega je upravo taj lijek potreban. Poslali smo im svu medicinsku dokumentaciju. I na kraju, to su odbili. A riječ je o vrlo skupom lijeku", kaže Aramova majka.

Aramovi su roditelji morali lijek sami platiti – 600 dolara mjesečno. A to sve povrh 5 tisuća dolara godišnje koje su sami plaćali za dodatne posjete liječniku.

Problem ove obitelji nije usamljen. Bolesni Amerikanci često se moraju upustiti u prave pregovore s firmama zdravstvenog osiguranja. David Woolsey iz bolnice Jackson Memorial u Miamiju kaže da ovakve probleme vidi svaki dan: "Naša bolnica jamči svu moguću njegu. Sve što pacijentima treba, nalaze upravo kod nas. Zbog toga, često razgovaram s pacijentima o tome što njihovo zdravstveno osiguranje 'pokriva' a što ne. Često razgovaramo o zahvatima koji se trebaju izvršiti, ali se neće izvršiti zbog toga što ih, na kraju, zdravstveno osiguranje neće platiti."

Pristaše reforme zdravstva kritiziraju sadašnji sistem jer u njemu – kako kažu – život često ovisi o tome koliko imate novaca. Prvotni cilj reforme koju je predložio predsjednik Barack Obama bio je prisiliti firme koje nude usluge zdravstvenog osiguranja da zaista i podmire sve troškove, a ne samo neke. Pogotovo se želi spriječiti da se zdravstvenog osiguranja lišava bolesne ljude.

David Woolsey kaže da pacijent uopće ne bio smio biti u situaciji da razmišlja – 'mogu li ja priuštiti određeni zahvat ili ne?' Majka Arama Williamsa kaže da je njezina obitelj ušla u velik dug, bez obzira na činjenicu što je zdravstveno osigurana. Strah ju je da će firma kod koje imaju zdravstveno osiguranje u budućnosti odbiti osigurati njezina sina, zbog toga što joj je 'preskup'. Zbog toga se Jarene Williams nada da će predsjednik Obama biti uspješan u svojoj nakani da reformira zdravstvo.

XS
SM
MD
LG