Linkovi

Kako reformirati američko zdravstvo ako je liječnika opće prakse sve manje?


U američkom je zdravstvu sve manje liječnika opće prakse. To je zbog toga što se ogromna većina diplomaca medicinskih fakulteta odlučuje za specijalizaciju. Žele postati kardiolozi ili onkolozi, jer su oni bolje plaćeni od tzv. 'obiteljskog liječnika'. Međutim, upravo bi kvalitetna 'obiteljska liječnička praksa' – koja se bavi širokim spektrom medicinskih problema od upale grla pa do dijabetesa – mogla biti ključ reforme američkog zdravstva. U trećem nastavku serije o reformi zdravstvene skrbi, Michael Bowman je o tome razgovarao s jednim liječnikom opće prakse u mjestu Lexington u Virginiji.

Liječnika poput Davida Ellingtona u Americi je sve manje. U zemlji gdje se najbolji liječnici u pravilu vrlo usko specijaliziraju, Ellington se bavi svakodnevnim zdravstvenim problemima svojih sumještana. Kaže da mu je upravo to oduvijek i bio profesionalni cilj: "Volim raditi s ljudima, bili oni stari ili mladi. Kao liječnik opće prakse, upoznate ih jako mnogo. Znate kako žive, što ih veseli, a saznate mnogo i o njihovim problemima."

David Ellington zaista poznaje svoje pacijente, kojima je pak drago što im liječnik poklanja i osobnu pažnju. Jane Patten posjetila ga je zbog reume u prstima ruke. "On je jedinstveni liječnik – on sjedne i razgovara s vama" - rekla nam je gospođa Patten.

No, liječnika poput Davida Ellingtona u Sjedinjenim je Državama sve manje. Očekuje se da će 2020. godine Americi nedostajati oko 40 tisuća liječnika opće prakse, pogotovo u manjim mjestima. Ellington kaže da ga to ne čudi – 'moja je plaća tri puta manja nego plaća onkologa, dermatologa ili kirurga'.

Prosječna cijena školovanja na američkom medicinskom fakultetu je oko 250 tisuća dolara. Mnogi studenti zato uzimaju zajam, a kada diplomiraju traže što bolje plaćeno radno mjesto, kako bi vratili dug.

David Ellington je prvo bio vojni liječnik. Već dvadeset godina je tzv. 'obiteljski liječnik' u Lexingtonu u Virginiji, gdje je među ostalim i osnovao besplatnu kliniku koja liječi ljude skromnijeg imovnog stanja koji nemaju zdravstveno osiguranje. Direktorica ove klinike Suzanne Sheridan kaže da je doprinos Davida Ellingtona neprocjenjiv: "On ne priča mnogo o tome što bi trebalo učiniti. On jednostavno dođe i to napravi. Kada pogledate satnicu, vidite da je Ellington svake godine kod nas volontirao više stotina sati."

David Ellington se nada da će najavljena reforma zdravstva smanjiti birokratski aparat te da će konačno zdravstveno osigurani biti svi građani: "Istraživanja su pokazala da ako povećate kvalitetu i intenzitet primarne liječničke njege, onda se smanjuje stopa smrtnosti, stopa hospitalizacije, manje je kirurških zahvata… Takva vrst prevencije doprinosi zdravlju cijele zajednice.

David Ellington smatra da je reforma američkog zdravstva zapravo blokirana strahom milijuna Amerikanaca koji su zdravstveno osigurani da će izgubiti ono što sada imaju. Svoju obiteljsku praksu Ellington opisuje ne kao radno mjesto već kao 'poziv'. 'Ako ste kao ja, nećete puno zaraditi, ali ćete pomoći ljudima' – kaže David Ellington, koji je u Lexingtonu nedavno proglašen 'liječnikom godine'.

XS
SM
MD
LG