Linkovi

Ako i prođe, Obamina reforma zdravstva bit će skromnija od najavljene


U sljedećih nekoliko tjedana u Sjedinjenim će se Državama intenzivirati rasprava o reformi američkog zdravstva. Ovo je pitanje i dalje glavni prioritet administracije predsjednika Obame, no najnovije ankete pokazuju da javnost sve slabije podržava predsjednikove ideje o reformi zdravstva. Podijeljena je i Obamina Demokratska stranka, dok republikanci najavljuju da im je cilj potpuno blokirati i poraziti predsjednikov prijedlog.

Bijela je kuća ovog ljeta izgubila inicijativu kada je u pitanju reforma zdravstva. Predsjednik Obama pokušao je situaciju promijeniti svojim govorom pred oba doma Kongresa, prošli tjedan. "Najlakše bi bilo ovaj problem ignorirati, odgađati ga iz godine u godinu, od izbora do izbora. No situacija je takva da to ne možemo više činiti. Nismo zato niti došli u Washington. Nismo ovdje došli da bi se bojali budućnosti. Došli smo da bi je promijenili. Uvjeren sam da smo i dalje u stanju donositi teške odluke" - rekao je u obraćanju članovima Kongresa predsjednik Obama.

Reakcije na predsjednikov govor, barem odmah nakon njega, bile su uglavnom pozitivne. Evo što kaže Norman Ornstein iz Instituta American Enterprise: "Predsjednik je ublažio zabrinutost glasača u sredini političkog spektra koji su boje reforme, ne znaju da li će im nakon nje biti bolje ili ne. Predsjednik je također svojim govorom obodrio vlastitu, Demokratsku stranku, koja je podijeljena oko reforme zdravstva i ne zna koju bi opciju trebala podržati."

Predsjednik i demokrati zalažu se za to da više od 40 milijuna Amerikanaca koji sada nemaju zdravstveno osiguranje to osiguranje dobiju, prije svega uvođenjem takozvane 'javne opcije' – državnog programa zdravstvenog osiguranja. Oni smatraju da će se tako i sniziti cijena američkog zdravstva, koje je u usporedbi s drugim zemljama, najskuplje. Troškovi zdravstva – pogotovo državnog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike – najviše pridonose saveznom proračunskom manjku koji vrtoglavo raste iz godine u godinu.

No, ove ideje ljetos nisu dočekane aplauzom. Na brojnim javnim panelima građana s političarima najglasniji su bili kritičari Obamina plana o reformi zdravstva. Kritičari – kao i Republikanska stranka – tvrde da bi uvođenje još jednog programa državnog zdravstvenog osiguranja bilo preskupo te da to predstavlja nedopustivo miješanje države u ekonomiju. Evo kako je raspoloženje javnosti opisao čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner: "Ljudi su frustrirani i srditi. Ali ono što je najvažnije – oni su uplašeni. Strah ih je da se zemlja u kojoj su odrasli mijenja. Zabrinuti su da će Amerika njihove djece i unučadi biti drugačija od Amerike koju oni poznaju."

Norman Ornstein iz Instituta American Enterprise kaže da je za predsjednika Obamu reforma zdravstva najvažniji prioritet, odmah nakon gospodarskog oporavka nacije. 'Ako ne uspije reforma zdravstva, u pitanje dolaze i drugi vladini prioriteti, kao i demokratska većina u Kongresu' – kaže Ornstein. On dodaje da je Obama već digao ruke od traženja podrške među republikancima, te da će pokušati progurati reformu sam, sa svojim demokratima koji imaju većinu u oba doma Kongresa.

Norman Ornstein kaže da će Kongres na kraju usvojiti reformu zdravstva, ali ona će sadržavati tek trećinu prvotnih Obaminih ciljeva. 'Američko se zdravstvo neće dramatično primijeniti. Međutim, reforma će ipak olakšati život milijuna Amerikanaca' – smatra ovaj washingtonski analitičar.

XS
SM
MD
LG