Linkovi

Tko će biti sljedeći senator iz Massachusettsa?


Smrt senatora Edwarda Kennedyja nameće i pitanje tko će ga naslijediti u Senatu Sjedinjenih Država. Nasljednik će biti određen na izvanrednim izborima u saveznoj državi Massachusetts. U većini drugih saveznih država, guverner bi imenovao privremenog senatora, no ne i u Massachusettsu gdje se moraju održati izvanredni izbori - i to ne ranije od 145 dana od senatorove smrti, ali ne kasnije od 160 dana od kada je mjesto ispražnjeno. Zakon Massachusettsa zabranjuje imenovanje 'privremenih rješenja'.

U obitelji Kennedy mnogo je obnašatelja raznih javnih dužnosti, no niti jedan pripadnik mlađe generacije nema 'težinu' Teda Kennedyja. Njegov sin Patrick Kennedy, kojem su 42 godine, član je Zastupničkog doma Kongresa u kojem predstavlja jedan izborni okrug savezne države Rhode Island. On bi prvo morao preseliti u susjedni Massachusetts ako se želi na izborima natjecati za očevo mjesto u Senatu.

Kao mogući nasljednik spominje se i Joseph Kennedy, jedan od nećaka Teda Kennedyja koji je bio član Zastupničkog doma. Drugi potencijalni kandidati su aktualni guverner Massachusettsa, čelnik lokalnog pravosuđa u toj saveznoj državi te nekoliko demokratskih kongresnika iz Massachusettsa. Tu je i nekoliko reflektanata iz Republikanske stranke.

Massachusetts je jedno od izrazitih uporišta Demokratske stranke, možda najveće u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG