Linkovi

Javna podrška Obaminoj reformi zdravstva nikad nije bila niža


Kao i milijuni Amerikanaca u posljednjim tjednima ljeta, predsjednik Obama danas odlazi na kraći godišnji odmor – prvo u Camp David a potom na Martha's Vineyard, otok uz obalu Massachussetsa.

No, pitanje je koliko će se predsjednik na njemu zaista odmoriti.

Javna podrška njegovom prijedlogu reforme zdravstva slabija je nego prije.

Prema anketi dnevnika Washington Post i televizijske mreže ABC, uspostavu državnog programa zdravstvenog osiguranja – koji bi bio konkurencija privatnim, komercijalnim osiguranjem - u ovom trenutku podržava tek 52 posto Amerikanaca, znatno manje nego prije par mjeseci. Također, raste broj ljudi kojima se ne sviđa opći predsjednikov pristup problemu reforme zdravstva – njih je sada prema anketama oko 50 posto.

Slabljenje podrške vjerojatno je posljedica srditih izljeva emocija na javnim panelima o zdravstvu od strane građana, o čemu je televizija mnogo izvještavala. Predsjednik Obama za blokadu krivi republikance, jer kaže da im je važnije da zaustave njegov plan nego da poprave ono što ne valja u američkom zdravstvu. Republikanci pak odgovaraju – prijedlog reforme trebao bi okupiti većinu, zato predsjednik treba napraviti ustupke i odreći se državnog programa zdravstvenog osiguranja.

XS
SM
MD
LG