Linkovi

SAD: Rasplamsala se debata o reformi zdravstva


Prakticiranje demokracije zna biti kaotično iskustvo. U tu su se posljednjih tjedana uvjerili članovi Kongresa, koji provode kolovoz u svojim izbornim okruzima. Često su na javnim panelima na kojima se raspravlja o reformi zdravstva. Na iznenađenje mnogih – pogotovo demokrata i medija – dobar dio građana uplašen je i bijesan - bijesan na političare.

'Ovo nije reforma zdravstva, ovo je pokušaj uspostave kontrole od strane vlasti. Političari žele kontrolirati naše živote' – vikao je na nedavnom javnom panelu u Iowi jedan građanin. Atmosfera je slična širom zemlje.

Jedan od veterana Senata Sjedinjenih Država, demokrat Arlen Specter, neuspješno je pokušao umiriti jednog glasača na panelu u mjestu Lebanon u Pennsylvaniji.

Nakon što je Specter predložio da izrujani građanin napusti dvoranu, ovaj mu je odvratio: "Vi i vaši pajdaši u Washingtonu uvijek radite ovakve stvari. Ali jednog dana, kada dođete na sud Bogu, dobit ćete što ste zaslužili!“…. Strasti su uzavrele.

Reforma zdravstva je prilično kompliciran posao – tiče se naime svih 300 milijuna Amerikanaca, a dvije stranke imaju prilično različite stavove o tome kako bi se trebala provesti.

Predsjednik Barack Obama i njegovi demokrati u Kongresu smatraju da je jedan od glavnih ciljeva reforme zdravstva – proširiti zdravstveno osiguranje na 46 milijuna Amerikanaca koji ga nemaju. Također, prioritet je sniziti cijene liječničkih i bolničkih usluga, jer one prijete bankrotom - i građanima i poslovnom sektoru i državi. Predsjednik je prošli tjedan pokušao ponovno zadobiti inicijativu u debati o ovom problemu.

Na javnom panelu s građanima u saveznoj državi New Hampshire rekao je da je oporbenim republikancima jedino stalo da blokiraju njegovu reformu, a ne da poprave sustav koji je i skup i neučinkovit. Slično su postupali i 1993., kada je zdravstvo pokušao reformirati Bill Clinton – rekao je predsjednik Obama.

"Svaki put kad se približimo usvajanju reforme, suprotstave nam se razne interesne grupe i lobiji. Koriste sav svoj utjecaj i moć. Njihovi saveznici u Kongresu plaše i dezinformiraju narod. Uvijek isto. Ovaj put im ne smijemo dopustiti da uspiju. Ovaj put – neće proći."

Republikanska stranka protivi se predsjednikovom pristupu reformi zdravstva jer tvrdi da bi promjene bile preskupe a da bi kvaliteta američkog zdravstva opala – kada se u njezinu organizaciju umiješa država. Stav republikanaca izrazio je Mitch McConnell, čelnik republikanaca u Senatu Sjedinjenih Država.

"Mi želimo sporazum s predsjednikom, ali ne bilo kakav. Želimo dobar, kvalitetan sporazum. Nije poanta u tome da se netko, u političkom smislu, ponizi. Poanta je u tome da se pronađe kvalitetno rješenje. Zdravstvo predstavlja šestinu američke ekonomije, na njega otpada više od 15 posto ukupnog društvenog proizvoda. Reforma zdravstva je ogroman posao. Ona će, na ovaj ili onaj način, utjecati na život svakog građanina.Zbog toga, želimo da se to pitanje riješi na kvalitetan način."

Ankete pokazuju da podrška Obaminom planu reforme zdravstva opada. Kritike koje su se čule na javnim panelima – koje su mediji vrlo detaljno prenijeli – blokirale su zamah reforme, koji je bio očit proljetos.

Situaciju objašnjava Matt Dallek iz washingtonskog Centra Bipartisan Policy.

"Kritike o širenju državne moći – o čemu govore republikanci – građanima zvuče uvjerljivo. Njima se sve manje sviđa ideja o državi koja regulira liječničke usluge, jer su svjesni da takav plan, vjerojatno, može imati i mnoge neplanirane, negativne posljedice po kvalitetu njihova života."

Demokratska stranka međutim upozorava da na javnim panelima nije toliko došao do izražaja iskreni bijes građana, koliko je riječ o 'orkestriranoj kampanji' aktivista Republikanske stranke, koji glume spontanost. Demokrati dodaju da je demonizacija državnog aparata – velika demagogija, kojoj republikanci često pribjegavaju.

Kao primjer takve demagogije demokrati navode pokušaj da se Obamina reforma zdravstva izjednači s politikom nacističke Njemačke. Neke liberalne skupine najavile su vlastitu promidžbenu kampanju, kako bi se suprotstavile konzervativcima.

Svećenik Jim Wallis vođa je progresivne kršćanske organizacije Sojourners, koja se zalaže za zdravstveni sustav koji će zbrinuti sve građane.

"Ima ljudi koji žele prekinuti otvoren, pošten, civiliziran i moralan dijalog o zdravstvu. Dobro su organizirani, a cilj im je ugušiti demokraciju. Ne smijemo dopustiti da oni pobijede."

John Fortier iz washingtonskog Instituta American Enterprise očekuje da će se kritike Obamina plana čuti sve do kraja kolovoza, do kada je Kongres na ljetnom raspustu, a političari provode vrijeme u kontaktu s biračima.

"Mislim da još uvijek postoji dobra šansa da se nekakva reforma zdravstva usvoji u Kongresu. No, to će se dogoditi jedino ako u Kongresu dođe do pregrupiranja snaga i ako se ponudi prijedlog koji je drugačiji od sadašnjeg. On mora imati podršku i nekih republikanaca - jedino će tako uspjeti."

Predsjednik Barack Obama i demokrati u Kongresu žele da se zakon o reformi zdravstva usvoji prije kongresnih izbora u studenom sljedeće godine. Republikanci se pak nadaju da će efikasna blokada ove reforme povratiti ugled njihove stranke te im pridobiti glasove koje su izgubili na izborima 2006. i 2008.

XS
SM
MD
LG